Constructii & Imobiliare

Analiză BuildGreen: Peste 12.000 de locuinţe noi din România certificate „verde”

Analiză BuildGreen: Peste 12.000 de locuinţe noi din...

Autor: Bogdan Alecu

01.07.2020, 10:03 277

Peste 12.000 de locuinţe incluse în proiecte rezidenţiale noi din România au fost certificate ‚verde’, conform unei analize realizate de către BuildGreen, liderul pieţei locale de consultanţă în domeniul proiectării, dezvoltării şi certificării clădirilor sustenabile din România.

În total, aproximativ 60 de proiecte rezidenţiale locale au fost certificate ‚verde’. Cea mai mare parte a acestora, 44, au fost certificate ”Green Homes” după schema dezvoltată de către Romanian Green Building Council (RoGBC), acestea însumând peste 10.000 de locuinţe. Alte aproximativ 15 de proiecte rezidenţiale au obţinut sau sunt în curs de obţinere a unei certificări ‚verzi’ după schema britanică BREEAM, numărul acestora fiind de asemenea în creştere în ultima perioadă.

”Tot mai multe proiecte rezidenţiale din România sunt concepute şi construite conform normelor de dezvoltare sustenabilă şi ne aşteptăm ca acest număr să crească în viitor. Implementarea unei certificări sustenabile se transpune în economii semnificative ale consumurilor de energie, ceea ce face ca aceste proiecte să fie mai atractive. Toate proiectele noi de birouri din România sunt concepute şi dezvoltate conform principiilor sustenabilităţii incluse în diferitele scheme de ‚certificare verde’ iar în viitor vom vedea extinderea acestora pe segmentul rezidenţial şi al clădirilor publice”, afirmă Răzvan Nica, managing director BuildGreen.

Locuinţele dintr-un proiect rezidenţial conceput şi construit conform principiilor sustenabilităţii, în special pentru cele care adoptă criteriile de performanţă energetică incluse în schemele de certificare internaţionale, au consumuri de energie reduse cu aproximativ 25% - 50% în funcţie de nivelul de performanţă atins şi implicit de investiţiile aferente implementării acestora. Aceste economii sunt realizate în ceea ce priveşte costurile cu încălzirea locuinţelor, datorită materialelor şi tehnicilor de construcţie performante, şi în ceea ce priveşte consumul de electricitate.

În total, reducerea consumurilor de energie ca urmare a dezvoltării unui proiect rezidenţial după normele sustenabilităţii se traduce prin economii semnificative, echivalentul a aproximativ 10% din costul unui apartament nou, pe durata achitării unui credit ipotecar.

”Piaţa rezidenţială locală s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, în special pe anumite segmente, şi cumpărătorii au devenit mult mai educaţi. Sperăm că în următoarea perioadă şi în următorii ani să avem tot mai mult mulţi cumpărători care să ceară informaţii despre performanţa energetică a clădirilor şi despre existenţa unei ‚certificări verzi’ a proiectului”, adaugă Răzvan Nica.

Printre proiectele certificate RoGBC se numără Amber Gardens, Aviaţiei Park sau One Herăstrău Park şi One Mircea Eliade, toate din Bucureşti, şi Wings din Cluj-Napoca, în timp ce printre proiectele certificate BREEAM se numără Luxuria Domenii Residence din Bucureşti sau Vox Vertical Village din Timişoara. Cele mai multe proiecte rezidenţiale certificate ‚verde’ sunt de altfel în Bucureşti, urmate de cele din Cluj – Napoca, Timişoara, Braşov şi Iaşi.

BuildGreen a fost implicată până în prezent în certificarea sustenabilă a peste 200 de clădiri şi proiecte imobiliare, cu o suprafaţă totală de peste cinci milioane de metri pătraţi şi o valoare investiţională de peste 8 miliarde de euro. Compania, fondată în 2010, are două birouri, în Bucureşti şi Praga, şi a fost implicată în proiecte imobiliare din 17 ţări: Belgia, Bulgaria, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Liban, Marea Britanie, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania, România, Rusia şi Ungaria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO