Constructii & Imobiliare

Analiză Dunwell: Peste 600.000 mp de spaţii de depozitare s-au tranzacţionat în primele nouă luni ale anului, din care aproape jumătate în T3/2022. Cererea a fost susţinută de companiile din retail, logistică şi e-commerce

Analiză Dunwell: Peste 600.000 mp de spaţii de...

Autor: Cristina Bellu

10.10.2022, 10:30 129

Agenţiile imobiliare au tranzacţionat în primele nouă luni ale anului 627.837 de metri pătraţi de spaţii de depozitare, din care aproape jumătate dintre suprafeţele de depozitare pentru care s-au semnat contracte de închiriere în 2022 au fost iniţiate în perioada iulie-septembrie (T3), arată datele unei analize a pieţei de industrial realizată de compania de brokeraj Dunwell.

„Este foarte reconfortantă această creştere consolidată din T3. Companiile pare că au trecut peste indecizia cauzată de contextul politic actual şi şi-au continuat expansiunea.”, spune Daniel Cautiş, managing partner Dunwell Industrial Brokerage.

Potrivit acestuia, majoritatea contractelor semnate (53%) sunt pentru spaţii noi, atât din partea operatorilor existenţi, cât şi a retailerilor nou sosiţi în ţară, care-şi construiesc un hub stabil în România pentru o distribuţie centrală.

Totodată, 17% dintre tranzacţii sunt pre-închirieri pentru spaţii noi, ce urmează a fi construite.

Potrivit analizei, companiile din retail au reprezentat motorul principal al cererii în primele nouă luni ale anului, peste o treime (36%) din spaţii fiind ocupate de companii din industria amintită, urmate de cele din logistica şi e-commerce-ul, cu 11%, respectiv 9%.

Bucureştiul continuă să ocupe primul loc, cu un procent semnificativ de 61% din total suprafeţelor tranzacţionate, urmat de Ploieşti, cu 25%.

Următoarele oraşe vin la o distanţă destul de mare, respectiv Arad, cu 3% şi Timişoara cu 2%.

În continuare, închirierile pentru producţie acoperă doar 8% dintre spaţii, 76% fiind pentru depozitare, diferenţa fiind alocată pentru activităţi încă nespecificate.

  

 
 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO