Constructii & Imobiliare

Andreea Hamza, JLL: Interesul pentru apartamentele cu suprafeţe de peste 100 mp este în creştere, semnal că standardul în categoria high-end este pe cale să se schimbe şi să atingă un nivel fără precedent

Andreea Hamza, Senior Director Living, JLL Romania

Andreea Hamza, Senior Director Living, JLL Romania

Autor: Cristina Bellu

18.12.2021, 22:56 11479

Andreea Hamza, Senior Director Living în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL România, apreciază că ultima perioada a adus o creştere a interesului cumpărătorilor pentru apartamente spaţioase, cu suprafeţe de peste 100 de metri pătraţi utili, semnal că standardul în categoria high-end este pe cale să se schimbe şi să atingă un nivel fără precedent.

“În prezent, România oferă unele dintre cele mai mari randamente din Europa.  Este cel mai bun moment pentru a investi în sectorul de rezidenţial” spune Andreea Hamza.

Potrivit JLL, zona Aviaţiei din Capitală a marcat una dintre cele mai mari creşteri de preţuri în ultimii trei ani şi are printre cele mai atractive randamente investiţionale din segmentul rezidential premium. Poziţionarea strategică, în partea de nord a Bucureştiului, a pus zona Aviaţiei pe harta dezvoltatorilor, care investesc sume importante pentru a construi aici proiecte imobiliare de anvergură. 

“Segmentul high-end, reprezentat de cumparatorii proprietatilor cu preţuri de vanzare ce incep de la 3.000 euro pe metru pătrat, totalizand aproximativ 6% din numărul total de unităţi de pe piaţă, este cel mai rezilient în situaţii de criză, astfel că anticipăm o continuare a evoluţiei sale pozitive”, spun consultanţii JLL.

Chiar dacă definiţia luxului diferă pentru fiecare persoană, piaţa rezidenţială high-end are câteva trăsături distincte. Astfel, potenţialii cumpărători îşi doresc locatii cu suprafete generoase, bine conectate la zonele premium de retail si de petrecere a timpului liber, însă care oferă totodată securitate şi intimitate. De asemenea, se orientează către spaţii care să exceleze din punct de vedere al inovaţiei şi tehnologiei, care să aibă o identitate unică şi să ofere o experienţă aparte şi servicii diverse - de la concierge şi securitate privată, pana la sala de gimnastică, piscină, spa, zone destinate întâlnirilor de afaceri şi sală de cinema, arată datele JLL.

În zona Aviaţiei, preţul mediu de achiziţie pe metru pătrat util pentru un apartament de 2 camere construit după anul 2000 a crescut de la 1.800 de euro în 2018 până la 2.500 euro în 2021, înregistrând astfel un salt de 39%, conform studiilor de piaţă efectuate de JLL.

Pentru proiectele high-end, exclusiviste, care se adresează unui public foarte exigent în aşteptări şi dispus să aloce sume semnificative pentru a beneficia de o experienţă unică, preţul poate ajunge şi până la 4.000 – 5.000 euro pe metru pătrat in aceasta zona. 

Acelaşi trend ascendent este vizibil şi în ceea ce priveşte chiriile. Dacă în 2017, preţul chiriei era de 10.5 euro pe metru pătrat util, în 2021 a ajuns deja la 13 euro pe metru pătrat, înregistrând astfel o creştere de 26% în patru ani. 

Conform unui studiu efectuat de Banca Mondială, care analizează atractivitatea diverselor zone din Bucureşti pentru cumpărători, zona Aviaţiei, alături de Floreasca, este in topul preferintelor si a obtinut punctajul maxim în acest clasament al atractivităţii.

“Metodologia analizei include evaluarea cantitativă şi calitativă a diverşi indicatori tangibili şi intangibili, iar rezultatul relevă acelaşi potenţial investiţional ridicat pe care îl reflectă şi studiile JLL. Astfel, ne aşteptăm ca evoluţia preţurilor în zonă să-şi păstreze trendul ascendent şi în perioada următoare”, concluzionează consultanţii JLL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO