Constructii & Imobiliare

Antreprenorii Sandu şi Sergiu Băbăşan ies din businessul Nooka Space, reţeaua de birouri inteligente de proximitate, şi investesc în două afaceri bazate pe inteligenţă artificială: Footprints AI şi TINIA

Sandu Băbăşan

Sandu Băbăşan

Autor: Cristina Bellu

08.03.2023, 09:10 865

Sandu Băbăşan şi Sergiu Băbăşan, investitori şi antreprenori în serie, anunţă că au vândut participaţiile pe care le deţineau în Nooka Space, prima reţea de birouri inteligente de proximitate din lume, către un investitor strategic.

În perioada următoare, cei doi antreprenori se vor concentra pe dezvoltarea a două proiecte bazate pe inteligenţă artificială: Footprints AI, companie românească ce operează una dintre cele mai avansate platforme de Retail Media din lume, şi TINIA, soluţie bazată pe Inteligenţă Artificială şi blockchain, ce îşi propune să descentralizeze distribuţia de energie solară, asigurând costuri mai mici pentru energia utilizată, concomitent cu reducerea consumului de energie.

„Atragerea unui investitor strategic în Nooka Space contribuie la accelerarea dezvoltării companiei, care are toate premisele să se extindă rapid. Exit-ul din Nooka Space ne permite să ne dedicăm toate eforturile creşterii celor două noi start-up-uri inovatoare în care am investit de la început, Footprints AI şi TINIA , care au potenţialul de a schimba radical industriile în care activează”, spune Sandu Băbăşan, investitor şi antreprenor în serie.

În ultimii ani,  Sandu Băbăşan şi Sergiu Băbăşan au dezvoltat şi au investit împreună în mai multe proiecte, fiind, în prezent, acţionari în nouă companii: Footprints AI, TINIA, Blugento, Autodeal, aplicaţie pentru gestionarea costurilor şi obligaţiilor auto, Robin Good , proiect de dezvoltare de business dedicat start-up-urilor din România, StageMe, start-up româno-german, dezvoltator al soluţiei de video live streaming pentru eCommerce, Bookr , platformă de rezervări online, iVox, platforma online de sondare a opiniei publice şi CashControl , aplicaţie online de administrare a finanţelor personale.

Cei doi antreprenori estimează că anul acesta vor atrage finanţări pentru dezvoltare de peste 7 milioane de euro în companiile în care sunt acţionari, cu focus pe Footprints AI şi TINIA.

„Avem în vedere, în acelaşi timp, noi investiţii în companii de tech early-stage, cu potenţial mare de scalare internaţională, care pot beneficia de know-how-ul şi de ecosistemul de business pe care l-am dezvoltat”, adaugă Sandu Băbăşan.

Sandu Băbăşan, 40 de ani, este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi este antreprenor din anul 2005, imediat după terminarea facultăţii, când a pus pe picioare un business în industria online, alături de Sergiu Băbăşan, 42 de ani, absolvent al aceleiaşi facultăţi.

Ulterior au dezvoltat agenţia de software development MindMagnet, în 2009, prin intermediul căreia construiau magazine online la cheie pentru clienţi internaţionali, compania fiind, ulterior, achiziţionată de către furnizorul de soluţii software Pitech Plus. Şi-au canalizat eforturile către dezvoltarea business-urilor în care sunt acţionari, reuşind atragerea mai multor runde de finanţare pentru dezvoltarea acestora, cea mai importantă fiind investiţia de 1 milion de euro în Blugento, în 2019, a grupului polonez R22, accelerând astfel dezvoltarea internaţională a companiei.

În 2021, devin parteneri Robin Good, un proiect de accelerare şi dezvoltare de business dedicat start-up-urilor tech din România, care le asigură acces la finanţare şi la scalare internaţională.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO