Constructii & Imobiliare

Asocierea Kiat-Diferit demarează lucrările de modernizare a străzilor din Cluj, contract de 12 mil. euro

Asocierea Kiat-Diferit demarează lucrările de...

Autor: Laurentiu Cotu

13.05.2014, 17:42 676

Compania turcă Kiat Group Construct în asociere cu firma Diferit din Cluj, controlată de Nicolae şi Daniela Petri, demarează lucrările de modernizare a străzilor din Cluj-Napoca adiacente liniei de tramvai, investiţie în valoare de 53 mil. lei (aproape 12 mil. euro), susţinută din fonduri europene. Astfel, în proiectului de reabilitare a tramei stradale, care implică inclusiv iuminatul stradal şi mobilierul urban, au fost cuprinse 15 străzi şi 4 poduri din Cluj-Napoca.

"Lucrările la poduri au început în luna martie, iar de săptămâna aceasta demarăm lucrările şi la străzi. Calea Baciului este prima arteră care intră în lucru, bulevardul Muncii şi strada Cpt. Grigore Ignat fiind de asemenea prioritare", conform reprezentanţilor primăriei Cluj-Napoca. 

Pe lângă acestea, în 2014 vor intra în modernizare şi străzile Primăverii, Plopilor, Splaiul Independenţei, Gheorghe Bariţiu, Horea, Gării, I.L. Caragiale, Căii Ferate, Decebal, Oaşului şi parţial, urmând calea de rulare a tramvaiului, străzile Emil Isaac şi Regele Ferdinand.

Licitaţia pentru Lotul I din proiect (străzile) a fost contestată, însă primăria Cluj-Napoca a câştigat definitiv şi irevocabil procesul, astfel că asociaţia Kiat-Diferit va executa lucările prevăzute în proiectul european de modernizare a străzilor şi podurilor din Cluj, adiacente liniei de tramvai.

La licitaţia organizată de primăria Cluj-Napoca s-au înscris şapte asocieri de companii şi companii, trei dintre acestea fiind descalificate pentru că nu au îndeplinit cerinţele caietului de sarcini (nu au prezentat prin propunerea tehnică fişele tehnice completate-mobilier urban, stâlpi de iluminat stradal şi calcul luminotehnic- cerinţă obligatorie a caietului de sarcini).

Ofertele au fost depuse de asocierea Kiat-Diferit (53,09 mil. lei), asocierea Construcţii Erbaşu cu Edel Weiss Holding (53,51 mil. lei), asocierea Nordconforest cu Puentes Y Calzadas Infraestructuras SLU (57,95 mil. lei) şi Viarom Construct (58,18 mil. lei).

Ofertele companiilor respinse au fost S.C.C. Napoca cu Drumserv, terţ susţinător Transferoviar Grup şi Swietelsky Baugeselchaft (59,4 mil. lei), A.R.L., terţ susţinător Strabag (59,05 mil. lei), Imob Lux Construct cu Impresa Ferrara SNC şi Fincodrum (53,63 mil. lei).

Câştigătorul licitaţiei a fost asociere Kiat-Diferit, iar durata de realizare a lucrărilor este de 18 luni. Compania turcă Kiat Group Construct, a realizat în 2012 o cifră de afaceri de 28,5 mil. lei (6,4 mil. euro), un profit net de peste 6,7 mil. lei (1,5 mil. euro), cu un număr mediu de 86 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

Compania Diferit SRL din Cluj a avut în 2012 o cifră de afaceri de aproape 114,3 mil. lei (25,7 mil. euro), un câştig net de 9,8 mil. lei (2,2 mil. euro) şi un număr mediu de 186 de angajaţi. Compania  a câştigat în 2008 contracte de achiziţii publice de 64 mil. euro, iar în 2009 şi 2010 de 145 mil. euro, conform informaţiilor publice existente. De asemenea, turcii de la Kiat au mai câştigat la Cluj, în asociere cu compania Diferit, contracte pentru asfaltarea a peste 300 de străzi şi alei dintre blocuri, dar şi a 120 de artere principale din oraşul Cluj-Napoca, lucrări desfăşurate în perioada 2011-2013.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO