Constructii & Imobiliare

Avison Young: Vedem companii internaţionale din e-commerce care doresc să-şi facă centre de distribuţie regionale în România

Laurenţiu Duică, Senior Vice President şi Iuliana Buşcă, Head of Industrial Agency în cadrul Avison Young

Laurenţiu Duică, Senior Vice President şi Iuliana Buşcă, Head of Industrial Agency în cadrul Avison Young

Autor: Cristina Bellu

10.08.2021, 13:06 186

♦ În prima jumătate a anului 2021, au fost închiriaţi aproximativ 350.000 mp de spaţiu industrial şi logistic modern, la fel ca în prima jumătate a anului 2020.

Stocul industrial modern a depăşit 5,4 milioane de metri pătraţi, după ce în prima jumătate a anului au fost puşi pe harta României aproape 200.000 mp de spaţii industriale noi de clasă A.

Capitala a atras mai puţin de jumătate din livrări, tendinţă care ar urma să continue, datorită apetitului dezvoltatorilor şi al chiriaşilor de a-şi extinde operaţiunile în oraşele secundare şi terţiare, pentru a acoperi mai mult teritoriu în ceea ce priveşte distribuţia, notează un raport al companiei de consultanţă imobiliară Avison Young.

„Dezvoltatorii industriali au în plan să livreze încă 450.000 mp de spaţiu logistic de clasă A până la finalul anului 2021, ceea ce va însemna că 2021 va fi probabil la fel de prolific ca anii precedenţi, continuând trendul impresionant de creştere”, spune Iuliana Buşcă, Head of Industrial Agency în cadrul Avison Young.

Ea menţionează că în 2020, două treimi din livrările de stocuri noi au avut loc în a doua jumătate a anului, iar dezvoltatorii par să continue să rezerve terenuri pentru noi proiecte. Cu toate acestea, România se află cu mult în urma altor ţări din regiune, precum Polonia, Cehia.

Potrivit analiştilor Avison Young, scumpirea recentă a costului materialelor de construcţie va genera livrări mai puţin speculative  deoarece dezvoltatorii nu doresc să investească suplimentar fără a avea certitudinea că investiţia va fi recuperată în urma chiriei, situaţie care poate duce la amânarea unor planuri de livrare până în 2022.

Proiectele programate pentru restul anului 2021 sunt concentrate în continuare în zona Bucureştiului, dar Timişoara va atrage, de asemenea, o pondere importantă.

În prima jumătate a anului 2021, au fost închiriaţi aproximativ 350.000 mp de spaţiu industrial şi logistic modern, similar cu prima jumătate a anului 2020, când au fost închiriaţi aproximativ 340.000 mp., mai arată raportul Avison Young.

Cererea susţinută de activităţile de producţie precum şi de industria retail a înregistrat o creştere de 18% în S1/2021, de la 13% în 2020, iar cererea din partea sectorului e-commerce a crescut exponenţial - de la aproximativ 3% în 2020, la 9% în S1/2021.

„În general, observăm un apetit pentru expansiune din partea companiilor chiriaşe existente, precum şi de la companii internaţionale, în special din e-commerce, care doresc să intre pe piaţa locală pentru a stabili centre de distribuţie regionale în România.” adaugă Laurenţiu Duică, Senior Vice President în cadrul Avison Young.

Bucureştiul a atras 66% din cerere în prima jumătate a anului 2021, în scădere faţă de procentul de 72% înregistrat în 2020. Deva, Timişoara şi Piteşti au atras, de asemenea, o cerere semnificativă.

În ceea ce priveşte gradul de neocupare, scăderea numărului de proiecte speculative de dezvoltare se traduce prin reducerea decalajului dintre cerere şi ofertă, care, împreună cu faptul că dezvoltatorii încearcă să umple clădirile existente, duc la un trend descendent al gradului de neocupare. Per total, gradul de neocupare al stocului industrial din România este de 6,0%, în timp ce în Bucureşti a ajuns la 7,1%, notează raportul Avison Young.

Experţii Avison Young se aşteaptă ca stocul logistic modern să continue să se extindă, fiind în continuare mult potenţial pentru creştere şi, de asemenea, să vadă noi dezvoltatori internaţionali intrând pe piaţa din România în viitorul apropiat. De asemenea, valoarea chiriilor rămâne stabilă, deoarece contextul generat de criza materialelor de construcţie contrabalansează presiunea descendentă asupra chiriilor.

În plus, cerinţele chiriaşilor pentru spaţiile industriale şi logistice devin din ce în ce mai specifice, orientate spre consumul redus de energie electrică: izolare optimizată, iluminat, staţii de încărcare pentru vehicule electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO