Constructii & Imobiliare

Beatrice Dumitraşcu, One United Properties: Sunt investiori care cumpără locuinţe pentru a le revinde, pentru a marca un profit rapid, dar apar tot mai mulţi investitori care păstrează imobilele pentru a dezvolta piaţa de închirieri

Birouri şi Rezidenţial '21

Beatrice Dumitraşcu, One United Properties: Sunt...

Autor: Cristina Bellu

22.09.2021, 12:13 15214

Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division în cadrul One United Properties, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de proiecte rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din Capitală, spune că investitorii din piaţa rezidenţială cumpără în funcţie de modelul lor de business.

“Sunt investiori care cumpără pentru a revinde, pentru a marca un profit rapid, dar au apărut tot mai mulţi investitori care păstrează imobilele pe care le cumpără pentru a dezvolta piaţa de închirieri, care urmează să crească şi la noi. Momentan nu avem o piaţă puternică de închirieri. La noi procentul de investitori în acestă direcţie se duce în 15-20%, dar aici sunt incluşi atât investitorii mici, care cumpără un bloc, dar şi cei mari care cumpără mai multe immobile”, a spus Beatrice Dumitraşcu în cadrul evenimentului Birouri şi Rezidenţial '21 organizat miercuri de ZF.

Există investitori în piaţă care evaluează oportunităţi de cumpărare pentru pachete mari. Sunt fonduri mari de investiţii, care vor să facă astfel de investiţii. Am avut discuţii să vindem chiar un bloc întreg de apartamente. Este posibil să încheiem un astfel de contract, dar pentru proiectele viitoare. Acum avem One Lake District, pe care l-am anunţat deja, şi care va avea peste 2.000 de unităţi locative. O sa mai avem câteva proiecte pe platforma Fabrica de Glucoză.

Proiectul One Peninsula este peste 50% vândut: preţul pentru segmentul high end face ca tranzacţionarea să se întâmple într-un ritm mult mai mare decât ne aşteptam. Toate proiectele noastre au eficienţa energetică puternică. Proiectele trebuie să fie sustenabile din ce în ce mai mult.

Alte declaraţii:

Proiectul One Cotroceni Parc este o dezvoltare mixtă care integrează atât clădiri de birouri, cât şi zone locative care integrează 850 de apartamente. În S1/2021 am raportat vânzări de peste 261 de unităţi locative  şi peste 395 locuri de parcare, evoluţie record.
Proiectul este o mare surpriză. Într-o lună şi jumătate am vândut aproape 200 de apartamente şi semnăm în continuare, zilnic, vânzări acolo.

Sunt peste 15.000 mp de comecial. Succesul este dat de faptul că acolo nu există o dezvoltare de genul acesta, atât de mare, iar unităţile locative noi nu sunt atât de multe. Este un cartier tânăr în care nu există astfel de dezvoltări, iar oamenii caută tipul acesta de proiecte.

Noi am avut tendinţa de a dezolta proiecte mixte cu timp înainte de pandemie. Dacă suprafeţele sunt generoase, iar oamenii pot achiziţiona un apartament care să le ofere un spaţiu unde să integreze o zonă de birouri sunt foarte mulţumiţi.  În acestă perioadă, s-a obsevrat că în afară de designerii de interior, care au avut multă treabă pentru redecorare, s-au vândut foarte bine ustensilele de amenajare şi grădinărit.

Optimizarea spaţiului nu ţine neaparăt de suprafaţa pe care o cumpără, ci de felul în care este configurat apartamentul. Se pot face spaţii dedicate pentru cei care lucrează în regim hibrid sau exclusiv de acasa. Până la urmă contează cum facem ca toate nevoile noastre să fie servite cât mai uşor de locaţie. Migrarea către zona metropolitană şi invers a existat întotdeauna. Nevoile se schimbă.

Proiectul boutique din zona Dorobanţi – în momentul în care te aşezi într-o zonă istorică, acolo sunt 42-47 de unităţi locative- este clar că tipologia clientului este complet diferită. Preţurile sunt mai mari. Surpriza mare a fost că destul de mulţi clienţi care au achiziţionat acolo sunt din proximitate, care şi-au dorit un imobil nou cu facilităţile aferente.

Posibilitatea de a vedea proiecte noi în zonele istorice- Terenurile din zona sunt rare. Este zonă protejată. Acolo va fi o zonă din ce în ce mai scumpă, iar imobilele noi vor mai scumpe ca cele vechi, contează să păstrezi arhitectura zonei. Nu sunt foarte multe proiecte în acele zone. Este greu să construieşti acolo.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO