Dezvoltatorul HILS Development, controlat de familia Negoiţă, are în construcţie trei proiecte rezidenţiale în estul Capitalei, care însumează peste 2.000 de apartamente, a explicat Bogdan Bălaşa, General Manager HILS Development, prezent în conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2025.
„Avem trei proiecte în construcţie, care însumează peste 2.000 de apartamente. Şi avem şi un stoc de aproximativ 160 de apartamente finalizate la vânzare în proiectul HILS Brauner, foarte aproape de polul comercial Pallady şi de staţia de metrou Nicolae Teclu.”
Cele trei proiecte în construcţie ale dezvoltatorului sunt HILS Republica, din apropierea staţiei de metrou cu acelaşi nume, HILS Titanium, în apropiere de staţia Nicolae Teclu, respectiv HILS Sunrise, tot în estul Capitalei.
Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:
- În 2025 ne vom atinge probabil ţinta noastră de 1.000 de locuinţe finalizate anual
- Vom finaliza în aproximativ două luni prima fază din proiectul de regenerare urbană HILS Republica, unde pe o platformă de 18 ha am debutat cu un prim lot care conţine 369 de apartamente în două blocuri. Ţinta pentru finalizare este mai-iunie.
- Vom finaliza în toamnă construcţia primei faze din proiectul HILS Titanium, aproximativ 500 de apartamente, în proximitatea staţiei de metrou Nicolae Teclu.
- Avem în construcţie şi proiectul HILS Sunrise, primul proiect precertificat de către ROGBC cu standardul Green Homes din estul Capitalei
- Cred că putem asista la o creştere de 10-15% a preţurilor în acest an, dar trebuie să contextualizăm în funcţie de zonă, de produs, nu se poate pune o etichetă generală. Dacă vorbim de o medie, ne aşteptăm la o creştere de două cifre în 2025.
- Am făcut un mic bilanţ asupra T1 2025 şi am constatat o uşoară creştere a numărului de tranzacţii, cu 10-12% faţă de T1 2024. Deşi anul a început poate mai slăbuţ, s-a îmbunătăţit pe parcurs, spre finalul trimestrului.
- Cred că anul 2025 va fi unul bun pentru piaţa rezidenţială şi dezvoltatorii care vor avea proiecte corecte nu vor avea probleme în a tranzacţiona.
- Vedem o diminuare a numărului de apartamente finalizate. Am văzut că în 2024 au fost finalizate aproape 17.000 de locuinţe în Bucureşti-Ilfov, minimul ultimilor cinci ani, dacă nu mă înşel.
- Timpul de tranzacţionare a unui apartament în zona Pallady este de 42 de zile comparativ cu o medie de 60-90 de zile la nivelul Bucureştiului.
- În general căutăm locaţii în proximitatea staţiilor de metrou, toate proiectele noastre sunt la mai puţin de 1 km de metrou, o distanţă acceptabilă pentru cei care nu sunt interesaţi să folosească doar maşina.
- Dezvoltarea spectaculoasă a infrastructurii în zona Pallady a contat foarte mult în vânzarea apartamentelor, în ritmul de vânzare, în dezvoltare, în accelerarea preţului, în aprecierea proprietăţilor.
- Achiziţionăm cu precădere terenuri mari, de la 4-5 ha în sus, care să ne permită să facem dezvoltări integrate, nu doar rezidenţiale. În HILS Pallady, pe lângă cele 1.908 apartamente, am pus la dispoziţia comunităţii o clinică medicală Medikali, cu peste 30 de specializări, am pus la dispoziţie spaţii pentru cafenea, farmacie, minimarket, iar toate acestea cred că ajută foarte mult în sporirea atractivităţii.
- Pentru HILS Sunrise, un proiect certificat cu standardul Green Homes, estimăm o scădere cu aproximativ 20-30% a facturilor la utilităţi pentru locatari, deoarece locuinţa este mai eficient din punct de vedere energetic şi pierderile sunt mult mai mici. Mai mult, dobânzile la credite ipotecare verzi sunt preferenţiale.
- Estimăm un deficit de 150-200.000 de locuinţe noi la nivelul Bucureştiului.