Constructii & Imobiliare

Bucureştiul a luat faţa marilor capitale europene. Topul în care a depăşit Londra, Paris sau Berlin

Bucureştiul a luat faţa marilor capitale europene....

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

10.10.2019, 11:54 4486

Bucureşti este pe locul 3 în Europa, după Bruxelles şi Sofia, în topul randamentului chiriilor, arată un studiu al companiei de consultanţă Imoteca The Residential Experts, care a analizat piaţa chiriilor din 17 capitale europene. 

Randamentul unei locuinţe se calculează pe baza preţului de achiziţie a unei locuinţe şi valoarea chiriei pentru aceeaşi locuinţă. Procentajul obţinut reprezintă randamentul din chirii pe care îl are acea locuinţă pe piaţă. Cu cât randamentul este mai mare, cu atat mai rentabilă este investiţia în locuinţă.

Bucureştiul este atractiv pentru cei care investesc în imobiliare pentru că oferă un randament bun, iar impozitul pentru chiriile aferente este destul de redus în România, deci povara fiscală a beneficiarului nu este atât de mare. Se fac achiziţii cu scop de investiţie atât în zona de centru, cât şi la periferia oraşului. Investitorii caută să aibă cele mai bune randamente la locuinţa achiziţionată. Un randament din chirii bun păstrează şi valoarea locuinţei sus, în situaţia în care este vândută în următorii ani.

Cel mai bun randament în Bucureşti îl au apartamentele aflate mai departe de centru, dar si anumite proiecte boutique din centrul capitalei, unde chiria depăşeşte cu mult media zonei. La un preţ mediu pe metrul pătrat de 1.000 de euro randamentul din chirii este de 5,09%, în schimb pentru o locuinţă din centru care are un preţ de 1.762 de euro/mp randamentul este de 4,65%. Potrivit specialiştilor Imoteca, în general randamentele din chirii variază de la 5% la 7%, dar sunt proiecte care au randamente chiar mai bune în funcţie de calitatea lucrării, facilităţi, proximitate sau alte beneficii aduse locatarilor.

Sofia se află pe primul loc la randamentul din chirii pentru apartamentele de la periferie, iar Bruxelles ocupă un loc fruntaş la randamentele pentru apartamentele din centru

În capitala Bulgariei, preţul pe metrul pătrat al apartamentelor din centru şi de la pariferie este la jumătate în comparaţie cu preţul cerut în Bruxelles. Totuşi, Sofia ocupă locul fruntaş la randamentul din chirii pentru aprtamentele de la periferie unde metrul pătrat se vinde cu 977 de euro, iar randamentul este de 5,93%, cel mai mare dintre toate cele 17 capitale europene analizate. La Bruxelles cel mai mare randament este cel al apartamentelor din centru, de 5,55%, pentru un cost pe metrul pătrat de 3.208 euro.

La coada clasamentului, cu cele mai slabe randamente din chirii sunt Viena şi Paris, unde procentele nu depăşesc 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO