Constructii & Imobiliare

Business Magazin. Oriol Deig încearcă să demonstreze cu Meta Estate Trust că oportunităţile imobiliare din România sunt mai mari decât în Spania

Autor: Andra Stroe

19.06.2022, 18:01 233

După două decenii petrecute în real estate, pe trei pieţe europene, Oriol Casellas Deig îşi continuă traiectoria în industria imobiliară locală la cârma holdingului Meta Estate Trust. Ce oportunităţi de investiţie oferă România prin comparaţie cu Polonia şi Spania, celelalte pieţe în care şi-a construit cariera, şi cât de recomandat este un pariu pe imobiliare în contextul economic şi geopolitic actual?

Americanii spun «cumpăra real estate şi aşteaptă, nu aştepta să cumperi real estate». Pe termen lung, investiţiile imobiliare sunt o soluţie bună, iar în contextul inflaţionist actual imobiliarele devin şi mai atractive. Faptul că sunt tradiţional active de refugiu le face, în acest moment, chiar mai atractive decât alte alternative de investiţie”, este de părere executivul din fruntea Meta Estate Trust. În contextul actual, marcat de creşterea inflaţiei şi de dinamica geopolitică, Deig susţine, fără dubii, că preţurile locuinţelor se vor majora în următorii 2-3 ani, datorită inflaţiei care face ca banii să valoreze mai puţin în timp ce costurile de construcţie cresc. „Este posibil ca ritmul de vânzare să fie mai scăzut decât în anii trecuţi, până când piaţa va asimila noile preţuri. Totuşi, spre deosebire de criza din 2008, cumpărătorii nu vor amâna deciziile de achiziţie cu speranţa că preţurile vor fi mai mici in viitor, ci dimpotrivă. (…) Încetinirea numărului de tranzacţii şi reducerea finanţării bancare creează mai multe oportunităţi de investiţie în active. Pe termen mediu şi lung, piaţa imobiliară din România va rămâne una dintre cele mai atractive din UE datorită fondului locativ învechit şi supraaglomerat, dar şi al preţurilor accesibile raportate la puterea de cumpărare.”

Lansat anul trecut de un grup de antreprenori români – Eugen Voicu - prin Certinvest Management Solutions, Ionuţ Nicolescu – preşedinte SVN România, Adrian Stanciu – membru fondator al Kiwi Finance şi Erudio şi Ascendis Consulting, compania Delta Studio – prin antreprenorii Dragoş Bonea şi Alex Bonea şi Cosmin Mizof, holdingul Meta Estate Trust SA a ajuns în prezent la un număr de peste 130 de acţionari. Compania are investiţii active de peste 13 milioane de euro în 20 de proiecte din cinci oraşe (Bucureşti, Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi), dintre care pentru patru s-a făcut deja exit. Potrivit lui Deig, pentru investitori scopul Meta Estate Trust este de a democratiza accesul la randamentele oferite de piaţa imobiliară la care persoane fizice, din motive de timp, cunoştinţe sau capital, preferă o soluţie gestionată de profesionişti. „Oferim în acelaşi timp lichiditate, furnizată de listarea companiei pe piaţa de capital. Cu un model de business rezilient, care oferă randamente inclusiv în perioade critice ale pieţei si protecţie eficientă la inflaţie sau creşteri de curs valutar, riscul investiţional este diminuat prin plasarea diversificată a investiţiilor în mai multe tipuri de proiecte, zone geografice si segmente de piaţă. Ai acces astfel la oportunităţi rezervate până acum doar marilor investitori din piaţă.”

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO