Constructii & Imobiliare

C&W Echinox: Rata de neocupare a birourilor din Bucureşti are o medie de 10,8%, cu diferenţe mari între spaţiile de clasa A şi B. ” Pe termen scurt, ne aşteptăm la o creştere a ratei de neocupare”

C&W Echinox: Rata de neocupare a birourilor din...

Autor: Roxana Rosu

09.11.2020, 12:25 289

Gradul de utilizare a birourilor din Bucureşti se menţine la circa 40-50% faţă de nivelul obişnuit, înainte de declanşarea pandemiei, în timp ce rata de neocupare (contractuală) are o medie de 10,8%, remarcându-se o diferenţă semnificativă între spaţiile de clasa A (8,2%) şi cele de clasa B (18,2%), potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

„Pe termen scurt, ne aşteptăm la o creştere a ratei de neocupare, în condiţiile în care o serie de mari ocupanţi au demarat procese de sub-închiriere a unor suprafeţe considerate excedentare. Piaţa continuă să se dezvolte dintr-o oarecare inerţie, ţinând cont că majoritatea proiectelor aflate în construcţie au fost demarate înaintea pandemiei, dar pe termen mediu şi lung credem că pariul pe birouri se va dovedi câştigător, studiile recente arătând că angajaţii nu sunt dispuşi să renunţe la birou pentru a-şi desfăşura activitatea exclusiv de acasă.”, spune Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

În acelaşi timp, cererea de spaţii din primele trei trimestre s-a ridicat la 160.000 de metri pătraţi, în scădere cu 43% faţă de perioada similară a anului precedent, activitatea tranzacţională fiind dominată de contractele de reînnoire şi renegociere a chiriilor, care au reprezentat aproape 46% din cerere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO