Constructii & Imobiliare

Camera de Comerţ răspunde acuzaţiilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României în disputa legată de transferul gratuit al terenului de la Romexpo: Terenul nu este unul viran şi nici liber de sarcini. CCIR are garantat dreptul de folosinţă până în 2053, însă nu are dreptul de a construi. Declaraţiile CDR sunt injuste şi netemeinice

Camera de Comerţ răspunde acuzaţiilor Coaliţiei...

Autor: Roxana Rosu

09.09.2020, 15:53 220

Camera de Comerţ şi Industrie consideră că declaraţiile făcute astăzi de CDR sunt injuste şi netemeinice, în condiţiile în care terenul în discuţie, pe care este amplasat Romexpo, nu este unul viran şi nici liber de sarcini, regimul juridic al acestuia atestând până în anul 2053 dreptul de folosinţă al CCIR.

”În acest context, singura instituţie care a efectuat demersuri pentru reglementarea situaţiei juridice a terenului prin raportare la demersul investiţional a fost, începând cu anul 2015 şi până în prezent, în mod exclusiv CCIR, perioadă în care mediul concurenţial la care CDR face referire, a lipsit din peisajul, fie el real investiţional, ori cel care intenţionează să creeze confuzie în rândul opiniei publice”, se arată în comunicatul Camerei de Comerţ.

CCIR a adăugat că investiţia pe care vrea să o deruleze impreună cu Iulius Group ar genera 545 de milioane euro la bugetul local şi al statului, cel puţin pentru perioada de construcţie a proiectului, estimat în total la aoproape 3 miliarde euro.

”Ceea ce se ascunde sau nu se comentează, este faptul că terenul, într-adevăr, se transmite CCIR, cu titlu gratuit, însă fără posibilitatea pentru aceasta de a-l vinde sau ipoteca pentru 49 de ani, deci până în 2069 inclusiv. Care este diferenţa faţă de situaţia actuală a terenului, pentru care CCIR are garantat dreptul de folosinţă până în 2053, însă nu are dreptul de a construi, dat fiind atributele restrânse ale folosinţei care nu-i permit edificarea ? Una singură, aceea care conferă posibilitatea CCIR de a se implica şi implementa proiectul investiţional, deci de a construi”.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, structură care reuneşte interesele celor mai mari investitori străini, fiind cea mai puternică structură de lobby, a declarat astăzi că dezaprobă decizia Parlamentului de a transfera cu titlu gratuit terenul de 46 ha de la Romexpo din proprietatea statului în proprietatea unei entităţi private, considerând că acest proiect creează un precedent grav atât prin valoarea prejudiciului economic generat, cât şi prin implicarea celui mai înalt for legislativ. În plus, CDR consideră că decizia  este ”profund discriminatorie faţă de alţi investitori interesaţi de valorificarea potenţialului economic al acestei zone”. 

În opinia Camerei de Comerţ, proiectele – de lege şi cel investiţional, nu pot fi discriminatorii pentru alţi investitori în condiţiile în care, pentru cei cu adevărat interesaţi, pe de o parte, dreptului de folosinţă al CCIR asupra terenului le atestă şi întăreşte convingerea că aceasta este îndreptăţită să primească cu titlu gratuit terenul pentru dezvoltarea zonei şi, pe altă parte, investitorii serioşi cred cu tărie în beneficiile aduse de concurenţa onestă şi deschisă, în condiţiile în care în zona în discuţie aceasta este diversificată prin prezenţa activă a multora dintre ei. 

Camera de Comerţ subliniază că este singura entitate care poate dezvolta Centrul Expoziţional Romexpo şi, implicit terenul aferent. ”Singurul care s-a alăturat CCIR pentru a realiza împreună un proiect pentru Bucureşti şi pentru România pe terenul în discuţie a fost cel care prezintă azi, în mod serios, opiniei publice proiectul de investiţie de 2,87 miliarde de euro”.

 În ceeea ce priveşte întrebările CDR legate de transparenţa procedurală a Parlamentului, CCIR consideră că acest gen de afirmaţii au ca scop  a induce confuzie în opinia publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO