Constructii & Imobiliare

CBRE a asistat fondul de investiţii Adventum în preluarea birourilor Hermes Business Campus din Capitală, deţinute de belgienii de la Atenor, într-o tranzacţie de peste 120 mil. euro. "Ne aşteptăm ca sectorul de birouri să fie focusul în anul următor"

Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România

Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România

Autor: Cristina Bellu

03.08.2021, 10:23 264

Compania de consultanţă îmobiliară CBRE România a asistat fondul de investiţii „boutique“ Adventum, condus de o echipă ma­ghiară, dar cu sediul oficial în Malta, în preluarea birourilor Hermes Business Campus din Capitală deţinute de dezvoltatorul belgian Atenor, într-o tranzacţie de peste 120 mil. euro.

Tranzacţia a fost anunţată de ZF în luna mai.

Aceasta este prima investiţie realizată de Adventum în România şi reprezintă cea mai mare tranzacţie de birouri din Bucureşti din acest an, precum şi cea mai mare investiţie a unui nou jucător imobiliar în România din 2018 şi până în prezent, spun reprezentanţii CBRE.

„Dimensiunea record a acestei tranzacţii încheiate de clientul nostru, Adventum, este un semn important de încredere pentru piaţa românească, fiind cea mai mare intrare pe piaţa locală din ultimii trei ani. Este, de asemenea, un vot de încredere pentru piaţa de închirieri de birouri. Investitorii revin cu încredere către acest segment şi ne aşteptăm ca sectorul de birouri să fie focusul în anul următor”, spune Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

Cu o suprafaţă totală de 75.000 de metri pătraţi, Hermes Business Campus (HBC) a fost achiziţionat de Adventum pentru fondul imobiliar Quartum, care deţine acum peste 200.000 de metri pătraţi închiriabili în Polonia, Ungaria şi România.

Primele două clădiri, HBC 1 şi HBC 2, sunt închiriate integral către chiriaşi precum DB Schenker, Luxoft, Lavalin, Mondelez, Ambasada Olandei şi Xerox, iar ultima clădire, HBC 3, va continua să fie ocupată în totalitate de Genpact, pentru cel puţin următorii şapte ani.

„Ce este important de remarcat este faptul că ambele tranzacţii, Hermes Business Campus şi Campus 6.2 şi 6.3, unde CBRE a asistat de asemenea cumpărătorul, marchează revenirea unei tendinţe pe piaţa de birouri: tranzacţionarea proiectelor mari, care cuprind mai multe clădiri. Acesta este un răspuns natural la cererea mare pentru închirieri pe care am văzut-o încă din 2016, când a existat un flux constant de chiriaşi noi care lansează afaceri în România”, adaugă Mihai Pătrulescu.

Volumul total al investiţiilor imobiliare în România a atins 303,6 milioane de euro în prima jumătate a anului, cu 21% sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor CBRE. În primele şase luni, au fost semnate 17 tranzacţii cu o valoare medie de 17,8 milioane de euro, fiind considerată o primă jumătate a anului foarte dinamică.

Bucureştiul a atras mai mult de jumătate din volumul investiţiilor, respectiv 67%, în cinci tranzacţii cu birouri şi hoteluri, în timp ce 12 oferte reprezentând 33% din volumul total au fost semnate în oraşele regionale, care au atras în special investitorii în căutare de proiecte industriale.

Din punct de vedere al sectoarelor de piaţă, primele două poziţii sunt ocupate de sectorul de birouri şi cel industrial, aflate însă la distanţe considerabile. Sectorul de birouri a reprezentat 64% din volumul tranzacţionat, în timp ce sectorul industrial a reprezentat 26%, piaţa de birouri consolidându-şi astfel rolul de sector preferat pentru investitorii naţionali şi internaţionali, potrivit CBRE Research.

În ceea ce priveşte naţionalitatea investitorilor, cel mai mult capital, 67% din volumul total, a fost adus de austrieci, urmaţi de americani şi cehi, fiecare cu o cotă de 8% din capitalul investit. Au participat şi cumpărători din Africa de Sud, Suedia, Elveţia, Germania şi Grecia cu procente de 6%, 5%, 4%, 3% şi 2%, în timp ce românii au contribuit cu doar 1% la volumul investiţiilor imobiliare din primul semestru, conform CBRE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO