Constructii & Imobiliare

Ce trebuie să ştim atunci când ne pavăm curtea

Ce trebuie să ştim atunci când ne pavăm curtea
28.12.2015, 11:29 12759

Una dintre cele mai frecvente greşeli ale românilor atunci când investesc într-o lucrare de pavare este apelarea la montatori nespecializaţi, aspect prin care îşi asumă riscul unei proiect neprofesionist. Un montator nespecializat în acest domeniu nu are capacitatea de a oferi garanţie pe lucrarea respectivă, nu poate preveni riscuri care apar la montaj - pante insuficiente, tăieturi şi ruperi de model – şi nu poate acorda consultanţă clientului cu privire la întreţinerea şi exploatarea pavajului, spune Ovidiu Rabei, director tehnic al producătorului de pavele şi borduri Symmetrica din Suceava.

Conform reprezentantului companiei, înainte de angajarea unui montator, orice client ar trebui să se informeze cu privire la experienţa şi profesionalismul persoanei cu care urmează să lucreze, printr-o serie de întrebări referitoare la materialele ce vor fi folosite, părerea sa de ansamblu asupra proiectului, dar şi modalitatea în care urmează să efectueze lucrarea.

Nu în ultimul rând, clientul are dreptul să solicite un portofoliu de lucrări anterioare, precum şi recomandări de la foştii clienţi.

„Deşi acest aspect nu se regăseşte în majoritatea proiectelor, este important de reţinut că un montaj corect include o parte de proiectare, ceea ce implică colaborarea cu un arhitect peisagist specializat”, a menţionat el.

În lipsa acestuia se poate apela la un cadru tehnic - un maistru sau inginer constructor pentru realizarea unei schiţe în care vor fi trecute dimensiunile aleilor şi trotuarelor, stabilirea modului de colectare a apelor pluviale şi evacuarea lor, precum şi tipul de pavaj ce urmează să fie folosit.

În ceea ce priveşte selecţionarea tipului de pavaj, opţiunile trebuie să ţină cont de arhitectura existentă dar şi de destinaţia produsului ( trafic greu sau uşor).

Etapa care necesită cea mai mare atenţie este pregătirea terenului, care implică îndepărtarea stratului vegetal, a materiilor organice din săpătură, nivelarea acesteia şi asigurarea pantei de scurgere, împrăştierea şi compactarea stratului suport.

„Pentru a evita eventuale neplăceri la finalul lucrării, precum lipsa necesarului de material, Symmetrica sugerează să se ţină cont de coeficientul de pierdere de circa 1-3% la borduri şi 3-5% în cazul pavajului, dar şi de coeficientul de îndesare la nisip şi balast care poate ajunge la 30-40%”, se arată într-un comunicat al companiei.

Ţinând cont de aceste informaţii şi de tarifele pieţei în ceea ce priveşte materialul şi manopera, preţul pentru metrul pătrat de pavaj este de circa 69 lei (balast, nisip şi manoperă incluse), iar pentru montarea unui metru liniar de bordură ar fi necesară o investiţie de circa 29 lei (beton,manopera incluse), potrivit companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO