Constructii & Imobiliare

Cele mai importante tranzacţii de pe piaţa materialelor de construcţii

Cele mai importante tranzacţii de pe piaţa materialelor...

Autor: Andreea Neferu

17.08.2014, 20:00 737

În ultimele 18 luni, pe piaţa locală au avut loc sau au fost anunţate opt tranzacţii cu o valoare cumulată de câteva sute de milioane de euro.

 

Fuziunea Fabryo-Atlas Paints

Producătorul de vopsele şi tencuieli decorative Fabryo, controlat de fondul de investiţii Oresa Ventures, a încheiat anul trecut procesul de fuziune cu producătorul de materiale şi finisaje pentru construcţii Atlas Paints, desprins din compania Atlas Corporation a grecului John Sitinas. Grupul format din Fabryo Corporation şi Atlas Paints a avut în 2012 o cifră de afaceri de circa 39 de milioane de euro, iar pentru 2013 obiectivul declarat în prima parte a anului trecut era o creştere de 10% a rulajului.

 

Preluarea Düfa Şi Schomburg de cÂtre AdePlast

AdePlast, unul dintre cei mai activi jucători din piaţa materialelor de constructii, controlat de omul de afaceri Marcel Bărbuţ, a preluat în martie anul trecut operaţiunile brandului german de vopsele Düfa, deţinut de grupul Meffert, pentru a se ocupa de activitatea de pe pieţele din România şi Bulgaria. Tot anul trecut AdePlast a preluat operaţiunile Schomburg România, companie prezentă pe piaţa de produse speciale (sisteme de hidroizolaţii, aditivi pentru mortare şi betoane etc.). AdePlast a avut anul trecut afaceri de 57,3 milioane de euro.

 

Sika cumpără o fabrică Deutek

Producătorul de materiale chimice de construcţii Sika Romănia, filiala locală a grupului elveţian Sika, a cumpărat anul trecut de la Deutek o fabrică în comuna Căpuşu Mare, judeţul Cluj, unde produce mortare uscate. Sika România a avut anul trecut afaceri de aproape 19 milioane de euro.

 

Vânzarea Deutek de cÂtre Advent

Fondul de investiţii Advent International a vândut în vara anului trecut producătorul de vopsele Deutek, companie cu afaceri de 27 mil. euro în 2013, către un fond al companiei Axxess Capital. Advent cumpărase în 2005 compania Deutek, în portofoliul căreia se află branduri ca Danke!, Oskar şi Superweiss.

 

Preluarea Gealan de către Veka

Producătorul german de profiluri din PVC pentru ferestre şi uşi VEKA a achiziţionat la începutul acestui an operaţiunile din Europa ale grupului german Gealan, care de asemenea produce profiluri din PVC. Spre deosebire de Gealan, care are o fabrică în România, VEKA realizează pentru piaţa locală momentan doar importuri de la capacităţile de producţie din Europa. Cele două companii au rulaje cumulate de 40-45 milioane de euro în România în 2013.

 

Fuziunea Lafarge-Holcim

Cea mai importantă tranzacţie de pe piaţa mondială a materialelor de construcţii din ultimii 15-20 de ani, fuziunea dintre giganţii Lafarge şi Holcim, va aduce noi jucători în industria locală a cimentului, dominată până acum de doar trei companii (Holcim, Lafarge, HeidelbergCement). Pentru a putea fuziona cu Holcim, francezii de la Lafarge vor vinde toate activele din România, unde au investit de-a lungul timpului circa 700 mil. euro. Cele mai importante active ale francezilor sunt cele două fabrici de ciment pe care le deţin la Medgidia (judeţul Constanţa) şi la Hoghiz (judeţul Braşov), precum şi staţia de măcinare de la Târgu-Jiu. Fuziunea este estimată să se finalizeze până la sfârşitul primului semestru din 2015.

 

Achiziţia fabricilor Europrefabricate de către Somaco

Grupul Somaco, deţinut de fondul de investiţii suedez Oresa Ventures, a investit anul acesta 8 milioane euro pentru achiziţia fabricilor Europrefabricate din Timişoara şi Târgovişte, dar şi pentru extinderea în vestul ţării. Firma Europrefabricate era deţinută indirect de investitori italieni. Somaco Grup Prefabricate a înregistrat anul trecut afaceri de 21,8 milioane de euro.

 

Vânzarea Ceramica Iaşi de către Advent

Advent a vândut recent unui fond de investiţii înregistrat în Hong Kong, Asia Debt Management, pachetul de 85% din acţiunile pe care le deţinea la Ceramica Iaşi, producător de blocuri ceramice şi ţigle cumpărat în 2007 pentru peste 35 milioane de euro. Tranzacţia a fost estimată de surse din piaţă la circa 15 milioane de euro. Ceramica Iaşi  a avut anul trecut afaceri de 16,3 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO