• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Constructii & Imobiliare

Cele mai profitabile zone pentru investiţiile imobiliare: cartierele Crângaşi şi Grozăveşti din Capitală şi proprietăţile de pe litoral

Cele mai profitabile zone pentru investiţiile imobiliare: cartierele Crângaşi şi Grozăveşti din Capitală şi proprietăţile de pe litoral

Autor: Cristina Bellu

08.08.2017, 12:31 7987

Investiţiile în apartamentele noi din cartierele Crângaşi şi Grozăveşti din Capitală şi în cele de pe litoral, în scopul închirierii ulterioare, asigură cele mai bune randamente din România, potrivit unui studiu realizat de Premier Estate Management, unul din principalii jucători de pe piaţa locală de consultanţă imobiliară.

„Cu randamente care pot să depăşească 7% pe an şi o piaţă a chiriilor într-o constantă dinamică, achiziţia spre închiriere a devenit o alternativă la plasarea banilor în depozite bancare sau fonduri de pensii, fiind considerată o investiţie mai sigură şi mai profitabilă.” explică Andreea Comşa, CEO Premier Estate Management.

Premier Estate Management a realizat o comparaţie între randamentele oferite de achiziţia unui apartament în scopul închirierii ulterioare. Studiul raportează preţurile medii solicitate pentru unităţile locative cu două şi trei camere scoase la vânzare în Capitală

„La momentul actual, datorită noului val de dezvoltări de birouri, cele mai profitabile zone din Bucureşti sunt Crângaşi si Grozăveşti. Cu un preţ mediu pe metru pătrat de 1.170 de euro, sub preţul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare la nivelul Capitalei, apartamentele cu două camere din zonă oferă randamente de 7,5%, în vreme ce pe segmentul unităţilor cu trei camere, randamentul este de 7,1%.”, arată raportul companiei.

Într-un top al celor mai profitabile zone, urmează Piaţa Victoriei, Vitan şi Băneasa cu randamente foarte apropiate, toate în jurul valorii de 7%. 

Deşi zonele cu cele mai scumpe proprietăţi nu prezintă cele mai mari randamente, investiţiile în zone precum Herăstrău, Aviaţiei sau Floreasca care cunosc o dezvoltare rezidenţială puternică, rămân foarte atractive. Avantajul acestor zone este dat de prestigiul păstrării valorii în timp şi constanţei la închiriere.

Un caz aparte îl reprezintă proprietăţile de pe litoral, unde randamentele sunt şi mai mari, potrivit companiei de consultanţă imobiliară.

Astfel, un apartament nou cu două camere situat într-un ansamblu rezidenţial din portofoliul companiei cu un amplasament bun în Mamaia poate fi achiziţionat cu 78.000 euro plus TVA, iar unul de trei camere la 99.000 euro plus TVA. Închirierea în regim hotelier poate asigura un venit mediu lunar de 660 euro pentru apartamentul de două camere şi 870 euro pentru cel de trei camere, reprezentând un randament de peste 10%, având în vedere un grad mediu de ocupare de 0% în timpul săptămânii şi 20% în weekend pentru lunile de iarnă, respectiv de 95% în cursul săptămânii şi 100% în weekend în lunile de vară, la un preţ de închiriere ce poate varia între 15 şi 200 de euro pe noapte, în funcţie de sezon precum şi tipul de apartament.

Segmentul Buy-to-Let este reprezentat în special în Capitală şi oraşele cu potenţial de creştere precum Constanţa, Cluj, Timişoara sau Iaşi, care atrag forţă de muncă din zonele limitrofe. Începand cu anul 2012, accesul la achiziţia de proprietăţi rezidenţiale pentru a fi închiriate a crescut pe fondul relaxării condiţiilor de creditare pentru ca în prezent 15% din cumpărători să se înscrie în segmentul investitorilor.

Principalele avantaje ale acestui tip de investiţie sunt existenţa unui venit constant împreună cu un potenţial de creştere a valorii de piaţă a proprietăţii, creşterea pieţei chiriilor în multe zone cererea depăşind oferta de pe piaţă, managementul relativ facil fie direct fie prin delegare a serviciilor către o firmă specializată, accesul la finanţare externă prin posibilitatea de ipotecare a bunului achiziţionat.

 “În ceea ce priveşte profilul investitorului, observăm că foarte mulţi dintre cei interesaţi de o astfel de investiţie caută un mix între randamentul propriu zis obţinut din veniturile din închiriere şi câştigul generat de creşterea valorii de piaţă a proprietăţii. De regulă, doresc să construiască un portofoliu de proprietăţi ca investiţie pe o perioadă lungă de timp pentru a-şi asigura o sursă constantă şi alternativă de venit şi dispun de timp şi au abilitatea de a fi implicaţi în administrarea proprietăţilor imobiliare”, adaugă Andreea Comşa.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026