Constructii & Imobiliare

Cererea de spaţii industriale a crescut uşor în S1/2020, la 250.000 metri pătraţi. Viorel Opaiţ, JLL: Piaţa industrială a reuşit să îşi menţină dinamica, chiar dacă planurile companiilor au fost date peste cap de criza COVID-19

Viorel Opaiţ, Business Development Director JLL România

Viorel Opaiţ, Business Development Director JLL România

Autor: Cristina Bellu

15.07.2020, 10:29 231

Volumul spaţiilor industriale şi logistice închiriate în prima jumătate a anului a totalizat aproape 250.000 de metri pătraţi, nivel în uşoară creştere faţă de cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, de aproximativ 240.000 de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară JLL, care estimează că la finalul anului piaţa va atinge un volum de tranzacţii de 500.000 metri pătraţi, nivel comparabil cu cel înregistrat în ultimii trei ani.

Cel mai mare volum al cererii a venit de la companiile din FMCG, care au închiriat jumătate din volumul total înregistrat în prima jumătate a anului, respectiv 126.000 metri pătraţi, din producţie cu 60.000 metri pătraţi, reprezentând 24% din total, şi de la companiile cu activităţi în domeniul distribuţiei şi logisticii, 45.200 mp (18%).

Potrivit datelor JLL, Bucureştiul a atras cea mai mare parte din cererea de spaţii industriale şi logistice din ţară, respectiv 32% (aproximativ 81.000 metri pătraţi), acesta fiind urmat de Timişoara (68.400 metri pătraţi), Craiova (57.500 metri pătraţi) şi Arad, cu aproape 20.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi.

”Piaţa industrială a reuşit să îşi menţină dinamica şi în acest an, chiar dacă aşa cum era de aşteptat planurile companiilor au fost date peste cap de criza COVID-19. Suntem optimişti în privinţa evoluţiei cererii având în vedere şi faptul că vânzările din retail au crescut în luna mai cu 18,5% faţă de aprilie, după scăderea abruptă din aprilie. În acelaşi timp, este îmbucurătoare şi abordarea dezvoltatorilor care au continuat investiţiile chiar şi în condiţiile dificile care s-au manifestat la nivelul economiei naţionale şi nu numai”, transmite Viorel Opaiţ, Business Development Director JLL România.

Specialiştii JLL estimează că în acest an urmează să fie finalizate proiecte totalizând circa 600.000 metri pătraţi, ceea ce va urca stocul la peste 5 milioane de metri pătraţi.

”În opinia noastră, pe baza cererilor pe care le avem pe masă, piaţa se va echilibra în condiţiile în care companiile, mai ales cele de retail, FMCG, distribuţie şi logistică, care voiau să închirieze spaţii mai ales în apropiere de Bucureşti, care cumulează peste 30% din consumul la nivel national, acum se uită spre alte zone din ţară pentru a-şi eficientiza lanţul de distribuţie”, adaugă Viorel Opaiţ.

Deşi volumele spaţiilor închiriate în prima jumătate a anului 2020 s-au păstrat la un nivel ridicat, în linie cu anii anteriori, majoritatea proiectelor de spaţii de producţie au fost amânate până la un moment în care vor fi perspective mai clare asupra impactului pe care situaţia curentă îl are asupra economiei mondiale şi asupra obiceiurilor consumatorilor.

“Chiriile s-au menţinut la un nivel stabil pentru moment însă urmărim cu atenţie impactul pe care îl va avea o potenţială scădere a volumelor de spaţii tranzacţionate în contextul păstrării ritmului accelerat de dezvoltare din partea marilor investitori în spaţii industriale moderne”, concluzionează reprezentanţii JLL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO