Constructii & Imobiliare

Cererea de spaţii logistice şi industriale a crescut cu 50% în S1/2022 alimentată în principal de companiile din retail, e-commerce şi distribuţie. Andrei Brînzea, Cushman & Wakefield Echinox: În a doua jumătate a anului piaţa ar putea să atingă cel puţin nivelul din 2021

Andrei Brînzea, Partner, Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Andrei Brînzea, Partner, Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

26.07.2022, 12:02 168

Activitatea de închiriere de spaţii industriale şi logistice a crescut în primul semestru cu 50% comparativ cu perioada similiară a anului trecut şi a totalizat 542.000 de metri pătraţi, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

La jumătatea anului, 86% din suprafaţa tranzacţionată a fost reprezentată de contracte noi şi de proiecte de relocare, restul de 14% rezultând din reînnoirile de contracte.

Bucureştiul a atras peste 54% din volumul tranzacţionat, o activitate importantă fiind observată şi în Ploieşti (16% din volumul tranzacţionat), Timişoara (6%) şi Cluj (3%).

Raportul companiei de consultanţă imobiliară arată că cea mai mare tranzacţie înregistrată în al doilea trimestru aparţine retailerului online Modivo /epantofi.ro, cu 53.000 metri pătraţi în WDP Park Stefăneşti, reprezentând o extindere de 37.000 metri pătraţi şi reînnoirea contractului pentru cei 16.000 metri pătraţi pe care îi ocupă deja în proiect.

De altfel, cererea a fost determinată în principal de companiile de retail şi e-commerce (28% din suprafaţa închiriată în Q2), de cele de logistică şi distribuţie (11%) şi din domeniul auto (5%).

În T2/2022, volumul tranzacţionat a fost aproximativ 240.000 de metri pătraţi, care s-a adăugat la cei peste 300.000 de metri pătraţi închiriaţi în primele trei luni ale anului.

„Piaţa logistică şi industrială continuă să aibă o evoluţie echilibrată din punct de vedere al cererii şi al ofertei, astfel că în al doilea trimestru al anului am văzut o scădere a ratei de neocupare la sub 4%, un nivel minim record al ultimelor cinci trimestre”, spune Andrei Brînzea, Partner, Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

În al doilea trimestru, activitatea de dezvoltare şi-a încetinit ritmul, fiind livrate proiecte cu un total de 96.000 metri pătraţi, ducând volumul ofertei noi la 296.000 metri pătraţi la finalul primelor şase luni din an.

Cele mai importante livrări au fost reprezentate de noul depozit A&D Pharma cu o suprafaţă de 35.000 mp din cadrul CTPark Mogoşoaia, alături de o nouă fază de 19.000 metri pătraţi a Timişoara Industrial Park livrat de Globalworth - Global Vision

„A doua jumătate a anului stă sub semnul presiunilor inflaţioniste, dar şi a creşterii costului construcţiilor noi, existând însă premisele ca piaţa să atingă cel puţin nivelul din 2021 din punct de vedere al cererii de spaţii închiriate”, adaugă Andrei Brînzea.

Stocul de spaţii industriale şi logistice moderne a depăşit 5,9 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, şi având în vedere planurile dezvoltatorilor, va depăşi pragul de 6 milioane de metri pătraţi până la finalul anului. Aproape 3 milioane de metri pătraţi sunt în proiecte aflate în jurul Bucureştiului, în timp ce Timişoara (583.000 metri pătraţi), Cluj-Napoca (412.000 metri pătraţi) şi Ploieşti (370.000 metri pătraţi) sunt principalele hub-uri logistice regionale.

În prezent, dezvoltatorii au în construcţie spaţii noi cu o suprafaţă cumulată de aproape 600.000 de metri pătraţi, iar Bucureştiul rămâne cea mai activă piaţă, cu proiecte de peste 300.000 de metri pătraţi în construcţie, dezvoltatorii fiind de asemenea activi în Oradea, Cluj sau Timişoara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO