Constructii & Imobiliare

​China vrea să mute marile companii de stat în afara Beijing-ului

​China vrea să mute marile companii de stat în afara...

Autor: CătăIina Apostoiu

30.03.2016, 12:52 722

Cele mai mari companii de stat ale Chinei ar putea fi forţate să se relocheze în afara Beijingului ca parte a planului preşedintelui chinez Xi Jinping de a revigora economia ţării. Anunţul a declanşat o adevărată competiţie între marile oraşe ale ţării pentru atragerea coloşilor de stat, scrie Bloomberg.

Preşedintele chinez vrea ca firmele de stat care nu desfăşoară operaţiuni de bază în Beijing să-şi mute sediile în alte oraşe ale ţării. Relocările vor contribui la decongestionarea traficului, la reducerea poluării şi supraaglomerării în capitala chineză şi vor da în acelaşi timp un impuls altor oraşe importante cum ar fi Shenzhen, Tianjin, Wuhan şi altele.

“Toate oraşele chineze vor să aibă sedii de companii importante care să le impulsioneze economia locală”, declară Wang Yukai, profesor la Academia Chineză de Guvernanţă, o instuţie de stat în domeniul cercetării.

Multe detalii legate de acest plan sunt în continuare neclare, inclusiv momentele în care vor avea loc relocările şi numărul companiilor care se vor reloca. În Beijing îşi au sediul mai mult de 80 din cele mai mari 106 companii de stat ale Chinei.

Unele oraşe nici nu aşteaptă ca detaliile finale să fie anunţate. Recent, mai mulţi oficiali ai Shenzhen au intrat în sediul CNOOC încercând să convingă a treia mare companie petrolieră a ţării să se relocheze în oraşul sudic.

Delegaţia Shenzhen a oferit preşedintelui CNOOC Liu Jian un pachet incluzând parcele de teren şi programe de înlesnire a relocării angajaţilor. Şi alte oraşe au venit cu pachete similare.

Dacă va fi pus în aplicare la scară largă, planul ar putea reprezenta cea mai ambiţioasă iniţiativă de relocare de companii a liderilor comunişti ai Chinei. Planul urmează angajamentelor primarului Wang Anshun să reducă poluarea din Beijing şi să limiteze populaţia oraşului la 23 milioane până la sfârşitul deceniului. Acesta avea 21,7 milioane de locuitori anul trecut, numărându-se printre cele mai populate oraşe ale lumii.

Unele companii de stat ar putea ezita să se mute din Beijing, unde executivii pot influenţa mai uşor strategii care stabilesc regulile care afectează modul în care companiile generează profituri. În Beijing se regăsesc de asemenea instituţii financiare străine şi locale şi toate agenţiile guvernamentale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO