Constructii & Imobiliare

Chiriile birourilor din Bucureşti rămân printre cele mai reduse din Europa, favorizând atragerea de noi companii din tehnologie. Cushman & Wakefield Echinox: în primele nouă luni, companiile din IT&C au închiriat aproape 80.000 mp de birouri, reprezentând 35% din totalul suprafeţei contractate

Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

10.11.2022, 10:40 118

Chiriile spaţiilor de birouri din Bucureşti rămân printre cele mai reduse atât la nivel regional cât si continental, favorizând atragerea unor noi companii din domeniul IT&C, alături de forţa de muncă disponibilă şi nivelul salariilor pentru specialiştii din acest sector, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

”Bucureştiul este fără îndoială unul dintre hub-urile tehnologice din Europa Centrală şi de Est, dacă ne uităm la investiţiile pe care companiile din acest sector le-au făcut aici în ultimii ani. Din perspectivă imobiliară, în ultimii zece ani, această industrie a cumulat peste 1 milion de metri pătraţi de birouri închiriaţi doar în Bucureşti, reprezentând aproximativ 40% din volumul tranzacţionat în acest interval”, spune Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox. 

Ea precizează că şi anul acesta, chiar dacă au existat multe provocări, companiile din domeniul IT&C au continuat să fie active pe piaţa închirierilor de spaţii de birouri, cu circa 80.000 de metri pătraţi închiriaţi în primele nouă luni ale anului, reprezentând 35% din totalul suprafeţei contractate în Bucureşti.

Nivelul chiriilor prime din Bucureşti se situa la sfârşitul trimestrului 3 la 19,5 euro/mp/lună, în creştere cu 5,4% faţă de începutul anului (18,5 euro/mp/lună), potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox. Prin comparaţie, în Budapesta şi Varşovia chiriile prime se situează la 24,5 si respectiv 24 euro/mp/lună, iar în Praga se înregistrează un nivel chiar mai ridicat de 27 euro/mp/lună.

La polul opus se află Sofia, capitala Bulgariei, unde birourile se închiriază cu un maxim de 15 euro/mp/lună.

De asemenea, un studiu regional efectuat de Cushman & Wakefield relevă faptul că venitul anual mediu al specialiştilor din domeniul IT&C din Bucureşti este mai redus cu 40% decât cel din Varşovia şi la jumătatea celui din Praga. 

Suprafaţa de spaţii de birouri închiriate în Bucuresti în perioada Ianuarie – Septembrie a totalizat 222.600 metri pătraţi, în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut. Peste 60% din acest volum, respectiv 137.000 metri pătraţi a fost reprezentat de cerere nouă, excluzând renegocierile contractelor existente.

Mai mult, trebuie menţionat faptul că cererea nouă a depăşit suprafaţa proiectelor livrate în perioada în primele 3 trimestre ale lui 2022 în Bucureşti, proiecte ce au totalizat 105.500 metri pătraţi, astfel că rata de neocupare a spaţiilor de birouri a înregistrat o scădere în trimestrul al treilea, până la nivelul de 14,4%.

Activitatea de dezvoltare se menţine la niveluri extrem de reduse, astfel că până la finalul anului viitor este programată livrarea a doar 6 proiecte, cu o suprafaţă cumulată de 129.000 de metri pătraţi.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO