Constructii & Imobiliare

Colliers: 2021 va fi un an al revenirii, dar pandemia va continua să îşi facă simţite efectele. Investiţiile imobiliare ar putea scădea spre 500-600 mil.euro

Colliers: 2021 va fi un an al revenirii, dar pandemia va...

Autor: Roxana Rosu

19.01.2021, 12:36 284

Munca de acasă va deveni o practică obişnuită în multe companii, chiar şi după ce va trece pandemia, turismul va fi orientat mai mult spre destinaţii locale şi va fi practicat cu o frecvenţă mai mare, investiţiile în imobiliare vor scădea, chiriaşii clădirilor de birouri vor domina piaţa imobiliară, iar sectorul rezidenţial va lua o pauză în 2021, sunt câteva dintre previziunile consultanţilor Colliers pentru acest an.

”Anul 2021 se preconizează a fi un an al redresării, chiar dacă unele incertitudini vor continua să persiste, cum ar fi cele legate de capacitatea vaccinurilor de a readuce viaţa la normal sau de potenţialele surprize pe plan economic, de exemplu cele legate de politica monetară a marilor bănci centrale, cu posibile ramificaţii profunde la nivel global”, anticipează consultanţii Colliers International.

Pe piaţa muncii, o revenire semnificativă la birouri a angajaţilor este aşteptată abia la mijlocul anului 2021, dacă vaccinarea la scară largă va fi un succes. Chiar şi atunci, munca de acasă va rămâne o constantă în multe companii.

La nivel macro, România ar trebui să recupereze majoritatea pierderilor economice de anul trecut până la sfârşitul anului 2021, dar revenirea va fi neuniformă, cu diferenţe mari la nivel de industrii. Unele sectoare economice, cum ar fi comerţul electronic, construcţiile sau anumite subsectoare IT&C nu au fost deloc afectate în timpul crizei, altele ar trebui să-şi revină până la sfârşitul anului 2021, cum ar fi comerţul cu amănuntul în ansamblu şi serviciile profesionale în general, iar pentru unele ar putea dura câţiva ani până vor reveni la un nivel decent de activitate (sau poate nu îşi vor reveni niciodată pe deplin), cum ar fi aviaţia, industria auto sau turismul, spun consultanţii Colliers International.

După un deceniu şi jumătate de la aderarea României la Uniunea Europeană, 2021 are şansa de a pune bazele unei perioade de evoluţie economică majoră, care ar putea accelera foarte mult dezvoltarea sustenabilă a economiei pe termen mediu, având în vedere noul pachet de ajutor din partea Comisiei Europene în contextul pandemiei. România ar putea atrage capital în valoare de nu mai puţin de 80 miliarde de euro în următorii ani, reprezentând o treime din nivelul actual al PIB-ului, bani care ar trebui să genereze un impact mult mai mare decât în ​​ţările vecine, dacă sunt folosiţi pentru reforme importante de care ţara are nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO