Constructii & Imobiliare

Colliers: Capitala a atras cereri pentru 45.000 de metri pătraţi de birouri în T3. Jucătorii din IT şi outsourcing au dominat piaţa

Silviu Pop, Head of Research Colliers International România

Silviu Pop, Head of Research Colliers International România

Autor: Cristina Bellu

10.11.2017, 12:42 446

Piaţa de birouri din Capitală a înregistrat o cerere de până la 45.000 de metri pătraţi în cel de-al treilea trimestru, ajugând la un total de 134.000 de metri pătraţi de la începutul anului până acum, companiile din IT şi outsourcing dominând piaţa, potrivit datelor raportate de compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

În acelaşi timp, volumul tranzacţiilor de închiriere a fost mai mic în T3, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, astfel că suprafaţa totală închiriată – care include, pe lângă închirierile propriu-zise, renegocierile şi prelungirile de contracte, a fost de aproximativ 56.000 metri pătraţi, faţă de 71.000 metri pătraţi în 2016, ca urmare a prelungirii fazei de negociere a multor tranzacţii mari.

„În cel de-al treilea trimestru, cererea nouă pentru spaţii de birouri a fost corespunzătoare dinamicii pieţei din Bucureşti, mai ales în condiţiile în care aceasta a avut parte de trei mari intrări: Amazon, GoPro şi Systematic. Cea mai mare cerere a venit, astfel, din partea companiilor de IT şi BPO/SSC (business process outsourcing/shared services center) – 83% – urmate de companii cu profil energetic şi industrial (6%) şi de firme din sectorul de banking şi asigurări (5%)”, explică Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Potrivit analizei, zona Dimitrie Pompeiu a fost cea mai activă, cu o suprafaţă totală închiriată de peste 20.000 mp spaţii de birouri, reprezentând 36% din total, în timp ce zona CBD (Central Business District) a înregistrat 25% din totalul tranzacţiilor de închiriere, iar zona Floreasca-Barbu Văcărescu 21%.

În ceea ce priveşte rata de neocupare, aceasta a scăzut, ca urmare a lipsei livrărilor noi, de la 12% în primul semestru la puţin peste 9% în trimestrul al treilea.

Conform raportului Colliers International până la finalul acestui an urmează a fi livrat un total de până la 100.000 mp spaţii de birouri, urmând ca în 2018 noile livrări să însumeze peste 300.000 mp, ceea ce ar putea marca un nou maxim post-criză.

„Este important de subliniat că, în pofida încetinirii activităţii de închiriere de spaţii de birouri de până acum, cererea este în continuare foarte sănătoasă dacă ţinem cont că putem atinge o cerere nouă de 175.000 mp pentru întreg anul 2017”, mai spune Silviu Pop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO