Constructii & Imobiliare

Colliers a monitorizat dezvoltări imobiliare pentru 3,4 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale, birouri, retail şi hoteluri prin divizia de Building Surveying. "Piaţa de Building Surveying urmăreşte în oglindă trendul din piaţa imobiliară locală"

Oana Stamatin, Director of Green Certifications and Building Surveying la Colliers

Oana Stamatin, Director of Green Certifications and Building Surveying la Colliers

Autor: Cristina Bellu

03.06.2021, 10:43 380

Numărul de solicitări de servicii de consultanţă legate de activităţi de monitorizare a proprietăţii şi efectuare a rapoartelor de audit tehnic şi commissioning a marcat o evoluţie crescătoare în ultimii ani în contextul în care băncile finanţatoare, dar şi investitorii şi proprietarii de imobile au început să acorde o atenţie crescută rapoartelor  privind construcţia, impactul clădirilor asupra mediului construit, cumpărarea sau vânzarea proprietăţilor imobiliare, notează o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Colliers.

Instituţia a oferit în ultimii 15 ani, prin divizia de Building Surveying, servicii de acest tip pentru 3,4 milioane de metri pătraţi de spaţii, dintre care aproximativ 2 milioane de metri pătraţi sunt în proiecte de monitorizare.

“Cu un portofoliu de clienţi care cuprinde de la investitori, instituţii financiare şi până la proprietari şi chiriaşi, divizia de Building Surveying a Colliers realizează rapoarte de monitorizare a lucrărilor de construcţii pentru banci finanţatoare, rapoarte de audit tehnic („technical due diligence”) pentru investitori sau instituţii financiare, dar şi rapoarte de commissioning pentru a răspunde cerinţelor de comisionare din cadrul proceselor de obţinere a certificărilor verzi LEED şi BREEAM”, spun consultanţii Colliers.

Monitorizarea dezvoltărilor imobiliare este un serviciu solicitat în special de către băncile creditoare pentru verificarea şi confirmarea lucrărilor executate de dezvoltatorii imobiliari  şi confirmarea şi verificarea solicitărilor de retrageri din creditul aprobat. Practic, aprobările băncilor finanţatoare pentru retragere se efectuează în urma rapoartelor de monitorizare executate de specialişti, care confirmă, printre multe aspecte tehnice şi financiare, concordanţa dintre devizele de lucrări de construcţii şi facturile constructorilor pentru lucrările efectuate.  

„În decursul celor 15 ani de activitate în segmentul de Building Surveying, Colliers a fost un „rulment” important în întreg mecanismul dezvoltărilor imobiliare în care am fost implicaţi şi pentru care ne-au fost solicitate serviciile.  Astfel, prin realizarea de rapoarte de monitorizare, am avut un impact în livrarea pe piaţă a 18 hale industriale, 16 clădiri de birouri, 15 clădiri rezidenţiale, 5 centre comerciale şi a 2 hoteluri, totalizând aproximativ 2 milioane de metri pătraţi”, explică Oana Stamatin, Director of Green Certifications and Building Surveying la Colliers.

Totodată, acelaşi departament s-a ocupat de servicii de „technical due diligence” şi rapoarte de audit tehnice pentru  4 hoteluri, 13 parcuri industriale, 17 clădiri de birouri, 7 portofolii de spaţii de retail (centre comerciale, spaţii stradale, hipermarketuri), care cumulează o suprafaţă de circa 1,4 milioane de metri pătraţi. Acest tip de analiză a proprietăţilor oferă o imagine realistă despre starea construcţiei din punct de vedere tehnic, dar şi o estimare clară a reparaţiilor care trebuie făcute pentru a respecta proiectul iniţial şi standardele de calitate.

În ultimul an, a crescut interesul băncilor finanţatoare pentru dezvoltări industriale, de rezidenţial şi de tip strip-mall, observă consultanţii Colliers.

„Piaţa de Building Surveying urmăreşte în oglindă trendul din piaţa imobiliară locală. Dacă anul acesta se construieşte mai mult industrial, rezidenţial sau retail (strip-mall), se finanţează sau se cumpără astfel de dezvoltări, deci şi noi facem rapoarte pentru astfel de dezvoltări. În prezent, lucrăm pentru opt clienţi de project monitoring şi audit tehnic şi trei clienţi de commissioning”, conchide Oana Stamatin.

Printre companiile pentru care Colliers a oferit de-a lungul timpului astfel de servicii se numără dezvoltatorul imobiliar CTP, dar şi bănci precum BRD Groupe Société Générale sau Banca Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO