Constructii & Imobiliare

Consultanţii imobiliari: Spaţiile de producţie vor avea o pondere mai importantă în 2019-2021

Consultanţii imobiliari: Spaţiile de producţie vor...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.01.2019, 00:25 892

După un an în care spaţiile logistice au înregistrat creşteri ale cererii, ca urmare a extinderii activităţii retailerilor, consultanţii imobiliari se aşteaptă ca anii următori să fie dominaţi de interesul mare pentru spaţii de producţie.

„Având în vedere interesul din ce în ce mai mare al companiilor de producţie pentru România, ne aşteptăm ca acestea să ocupe o pondere mult mai importantă în totalul spaţiilor închiriate în 2019-2021”, spune Costin Bănică, head of industrial department în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL România.

În 2018, cererea de spaţii industriale a fost dominată de companiile din retail, care au închiriat peste 250.000 de metri pătraţi. Cu toate acestea, totalul estimat pentru întregul an 2018 era de aproximativ 400.000 de metri pătraţi. Printre cele mai mari tranzacţii finalizate în ultimul an, pe segmentul spaţiilor logistice şi industriale, se numără contractele semnate de Metro, cu 58.000 mp într-un proiect dezvoltat de WDP în comuna Ştefăneşti, la nord de Bucureşti, NOD (Network One Distribution), cu 44.000 mp în CTPark Bucharest West, Auchan şi LPP.

„Încurajaţi de proiecţiile pozitive privind consumul pentru următorii ani, care va genera volume sporite în reţelele logistice, retailerii au optat pentru anumite strategii în vederea optimizării operaţiunilor logistice. Fie că vorbim despre consolidarea operaţiunilor din mai multe locaţii într-una singură sau de nevoia de a sustine şi dezvolta segmentul de distributie online, deciziile retailerilor au dus la conturarea unor noi hub-uri logistice în Bucureşti”, mai spune Costin Bănică.

El subliniază că se aşteaptă ca anul 2019 să aducă atât noi investitori pe pieţele industriale deja stabilite, cât şi proiecte industriale moderne în oraşe secundare şi terţiare. Trendul va fi generat de nevoia de a deschide noi pieţe prin care să fie atraşi chiriaşi în zone unde disponibilitatea forţei de muncă este încă la cote rezonabile, precum Bacău, Iaşi, Târgu-Mureş, Braşov.

În prezent, stocul de spaţii logistice şi industriale din România este estimat de JLL la 3,75 de milioane de metri pătraţi, din care 1,85 milioane de metri pătraţi în Bucureşti. Din stocul situat în Capitală, 75% din spaţii se află pe autostrada A1 – ieşirea spre vest.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO