Constructii & Imobiliare

Coronavirus amână tranzacţiile imobiliare din cauza restricţiilor călătoriilor, dar şi până la clarificarea situaţiei

Coronavirus amână tranzacţiile imobiliare din cauza...

Autor: Bogdan Alecu

26.03.2020, 16:16 421

Tranzacţiile imobiliare ar putea fi puternic afectate de epidemia de Coronavirus, în situaţia în care lucrurile nu vor reveni la normal într-o perioadă mai scurtă.

Principala necunoscută în acest moment este durata de timp în care activitatea pe pieţele financiare va fi perturbată.

"Dacă perioada de întrerupere va fi mai scurtă de un trimestru, avem premisele pentru o revenire rapidă a activităţii de investiţii la nivelurile dinaintea crizei Covid-19. În continuare există foarte mult capital disponibil la nivel global, iar măsurile aprobate recent de băncile centrale globale vor ajuta acest flux al banilor", este de părere Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International Romania.

Altfel, se poate discuta foarte mult în termeni de marje: dacă ar creşte costul riscului, ceea ce s-ar traduce printr-o creştere a randamentelor investiţionale ar putea exista presiune în acest sens – asta dacă s-ar mai închide în scenariul în care aversiunea la risc ar urca într-o asemenea măsură ca să ducă randamentele titlurilor de stat germane, de pildă, la o valoare ridicată, explică Mihai Pătrulescu.

În România randamentele investiţionale pentru proiectele "prime" de birouri s-au contractat în ultimii patru ani de la 8% la mai puţin de 7% la finalul anului trecut. spre exemplu, dacă în 2007 s-a atins un record al randamentului, de 5,6%, ulterior, valorile au urcat rapid după 2009.

"Costul riscului României este o poveste greu de evaluat, de asemenea: pe de-o parte, riscurile macroeconomice interne după mai mulţi ani de măsuri fiscale laxe se fac simţite - de unde şi evaluarea negativă a perspectivei rating-ului de ţară din partea Standard&Poor’s – dar pe de altă parte, banca centrală va începe să cumpere obligaţiuni, ceea ce va determina presiuni de scădere asupra randamentelor", a subliniat consultantul Colliers.

Pe de altă parte, tranzacţiile în derulare continuă, însă cele care sunt în stadiul de discuţii, rămân blocate, tocmai pentru a vedea cum evoluează situaţia. În prezent spre exemplu în birouri lucrează sub 50% din angajaţi.

"În mare parte, tranzacţiile aflate în derulare continuă, însă constrânse de condiţiile de circulaţie a persoanelor. Cea mai mare parte a tranzacţiilor planificate au fost amânate pentru un moment în care va exista mai multă claritate cu privire la situaţia Covid-19", a subliniat Mihai Pătrulescu.

Tranzacţiile din sectorul imobiliar au ajuns anul trecut la circa un miliard de euro, potrivit datelor Colliers, iar la finalul anului trecut erau deja în discuţii tranzacţii de 600 mil. euro, acestea aflându-se încă din decembrie într-o etapă avansată de negociere sau care vor fi închise în curând, arată o analiză a Colliers.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO