Constructii & Imobiliare

Creşterea costurilor de construcţie influenţează ritmul livrărilor proiectelor de birouri în piaţă. Anca Bâldea, Colliers: Nivelul livrărilor anuale este aşteptat să se înjumătăţească în următorii 2-3 ani, începând chiar cu acest an

Anca Bâldea, director în cadrul departamentului Valuation & Advisory Services al Colliers

Anca Bâldea, director în cadrul departamentului Valuation & Advisory Services al Colliers

Autor: Cristina Bellu

28.06.2022, 11:22 213

Majorarea costurilor de construcţie va influenţa ritmul livrărilor noilor proiecte de birouri în piaţă, astfel că mulţi dezvoltatori vor prefara să amâne construcţiile pentru a vedea în ce măsură costul suplimentar va putea fi absorbit de un nivel mai ridicat al chiriilor, notează o analiză a companiei de consultanţă Colliers.

Datele Colliers arată că, în acest context, valoarea de piaţă a clădirilor va începe să se diferenţieze şi mai mult, fluctuând în intervale destul de generoase.

Concret, dacă în zona Floreasca-Barbu Vacarescu din Capitală valorile pot depăşi 3.000 de euro pe metrul pătrat închiriabil pentru clădiri nu mai vechi de 5 ani, în zona emergentă Centru-Vest, valorile se situează la o medie de 2.500 euro pe metrul pătrat închiriabil.

„Nivelul livrărilor anuale, în contextul creşterii costurilor de construcţie şi a incertitudinii generale, este aşteptat să se înjumătăţească în următorii 2-3 ani, începând chiar cu acest an, când ar putea fi livraţi aproximativ 130.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri”, spune Anca Bâldea, Director în cadrul departamentului Valuation & Advisory Services al Colliers.

Ea precizează că în acest context rata de neocupare va fi absorbită diferenţiat în funcţie de tipul clădirii, ceea ce va crea o distanţă din ce în ce mai mare între clădirile mai noi, localizate în zone bune, cu specificaţii tehnice superioare şi investiţii constante în îmbunătăţirea performanţei clădirii, şi cele mai vechi, situate în zone periferice, în care nu s-a investit suficient pentru a intra în competiţie directă cu prima categorie.

„Deşi încetinirea livrărilor poate fi privită ca o stagnare a pieţei, momentul este bun pentru livrarea de clădiri noi sau repoziţionarea celor existente, mai ales în contextul redefinirii programelor de lucru la birou”, adaugă Anca Bâldea.

O nouă diferenţiere suplimentară în piaţa de birouri este legată de adaptabilitatea clădirilor la ESG.

În cazul clădirilor mai vechi investiţia necesară pentru atingerea standardelor specifice ar putea să fie mult prea mare raportat la valoarea de piaţă a clădirii, stabilită pe baza contractelor de închiriere curente, şi greu de acoperit din potenţiale creşteri viitoare ale chiriei, arată consultanţii Colliers,

Prin urmare, clădirile din prima categorie vor avea rate de ocupare mai bune şi un nivel al chiriei mai ridicat şi mai stabil.

Potrivit consultanţilor de la Colliers se observă deja că în anumite zone se face trecerea de la o piaţă a chiriaşilor la o piaţă a proprietarilor, chiria brută crescând în unele situaţii cu 5-7%, în ciuda faptului ca s-a înregistrat o scădere generală a chiriei efective cu 10% la nivelul întregii pieţe din Bucureşti.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO