Constructii & Imobiliare

Cu un avans de 10-15% pe an, construcţiile pot aduce 1% din creşterea economică

Cu un avans de 10-15% pe an, construcţiile pot aduce 1%...

Autor: Andreea Neferu, Ioan Dornescu

23.04.2015, 00:08 441

Prin 2007, într-o periodă de graţie pentru economie, nu era nicio surpriză să citeşti în presă sau în diferite rapoarte că piaţa construcţiilor creşte cu 27% şi încă există loc de creştere (se întâmpla în T1 2007).

După o „vale a plângerii“ întinsă pe şase ani în care criza aproape a înjumă­tăţit valoarea sectorului, construcţiile dau în prima parte din an semnale puternice de revenire şi oferă motive pentru a anticipa o contribuţie însemnată la creşterea PIB.

Construcţiile reprezintă în prezent doar 6,3% din PIB-ul României, faţă de un maxim de 10-11% în perioada de boom. În 2007-2008, sectorul de profil genera o treime din creşterea economică de 7-8% de la acea vreme, dar anul trecut construcţiile au avut o contribuţie zero în avansul PIB de 2,8%.

„Primul trimestru a fost cel mai bun din 2008 încoace“, „am majorat vânzările cu 68%“, „semnalele din prima parte a anului sunt bune“, „infrastructura s-au deblocat“ – acestea sunt declaraţiile unor producători de materiale de construcţii în ultima lună, care arată că pentru prima oară după criză optimismul a revenit pe buzele jucătorilor de profil.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO