Constructii & Imobiliare

Cum se naşte un nou pol rezidenţial: investiţii de 1 mld. euro adaugă Năvodari pe harta turistică a României, depăşind Craiova, Iaşi şi Oradea

Cum se naşte un nou pol rezidenţial: investiţii de 1...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

20.06.2021, 11:08 3897

Mamaia Nord-Năvodari s-ar clasa, la nivel individual, printre localităţile cu cele mai dezvoltate pieţe rezidenţiale din România, depăşind oraşe de dimensiuni medii şi mari, precum Craiova, Iaşi şi Oradea.

Năvodari, fosta zonă celebră pen­tru taberele de pe lito­ra­lul românesc, a luat amploare din punct de vedere rezi­denţial în ultimii cinci ani, când aproape 8.000 de apartamente şi case au fost date în folosinţă. Informaţiile anun­ţate de dezvolta­tori indică alte aproape 3.000 de locuinţe care vor fi gata până la fina­lul acestui an.

La un preţ mediu de 75.000 de euro pen­tru o locuinţă, calculele indică investiţii de aproa­pe 1 mld. euro care au fost puse la bătaie pentru a pune oraşul Năvodari, ali­pit zonei Mamaia Nord, pe harta turistică a României.

„Zona s-a dezvoltat haotic din punctul de vedere al infrastructurii. Mai ales vara, când vin utilajele pentru construcţii, nu este de­loc o plăcere să stai aici. Hoteluri nu se mai construiesc, nici aparthoteluri, astfel că de­vine un obicei închirierea de apartamente în regim Booking sau Airbnb. Multe cam­pinguri dispar, pentru că se construiesc blo­curi pe terenurile lor“, spun repre­zen­tanţii cam­pingului Pirivoli, din Năvodari.

Building Ştefan este unul dintre cei mai activi dezvoltatori din zona litoralului, având în portofoliu aproximativ 1.500 de aparta­men­te în Mamaia Nord şi Constanţa, din care 700 au fost date în folosinţă doar în ultimii trei ani.

„Circa 30% dintre cumpărători achi­zi­ţio­­nează apartamentele pentru a le folosi ei înşişi ca locuinţe de vacanţă. Foarte puţini sunt cei care cumpără pentru a locui în ele, iar cei mai mulţi sunt investitori care achi­zi­ţio­nează apartamente pentru a le închiria ulte­rior. Ei caută, în general, locuinţe cu un de­sign mini­malist“, spun reprezentanţii Building Ştefan.

Datele furnizate de Primăria Năvodari la solicitarea ZF arată că numărul de locu­inţe existente în acest oraş a crescut cu 13% în ultimii cinci ani, până la 22.626 în 2020.

Jucătorii din piaţa imobiliară spun că o parte din locuinţele care se află în Mamaia Nord-Năvodari figurează, în datele statistice, ca fiind în Constanţa, astfel că, în realitate nu­mărul locuinţelor este chiar mai mare. Pe plat­forma Tempo a Institutului Naţional de Sta­tistică, se arată că numărul livrărilor s-a apropiat de 2.000 de locuinţe anual din 2017 în­coace şi a crescut de cinci ori în perioada 2015-2020. Iar viitorul sună bogat în noi livrări.

Dacă în anul 2000, în Năvodari se livrau 20-30 de locuinţe noi anual, în perioada 2010-2014 numărul crescuse la 200, iar în ultimii trei ani urcă la 2.000 de locuinţe noi anual.

„Datele SVN Romania arată că livrările de unităţi rezidenţiale în zona Mamaia au depăşit pragul de 2.000 de unităţi locative în 2020, acestea putând să treacă de nivelul de 3.000 de locuinţe în acest an, ţinând cont de proiectele aflate în diferite faze de dezvoltare. Adiţional acestora, alte 1.500 de unităţi se află în construcţie, acestea având ca termene de livrare anul 2022“, arată com­pa­nia de consultanţă imobiliară SVN Ro­mânia într-un studiu care priveşte zona Mamaia Nord-Năvodari.

Luând în calcul aceste cifre, Mamaia s-ar clasa, la nivel individual, printre localităţile cu cele mai dezvoltate pieţe rezidenţiale din România, depăşind oraşe de dimensiuni medii şi mari, precum Craiova, Iaşi şi Oradea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO