Constructii & Imobiliare

Cushman & Wakefield Echinox: Piaţa de birouri din Capitală a marcat o revenire consistentă în T4/2020, cu 77.000 mp de spaţii de birouri tranzacţionate, cea mai mare valoare trimestrială din 2020

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

08.02.2021, 12:41 203

Tranzacţiile de spaţii de birouri în Bucureşti au marcat o revenire importantă în ultimul trimestru din 2020, ajungând la o suprafaţă totală de 77.000 de metri pătraţi, cea mai ridicată valoare trimestrială din an, ducând astfel volumul anual al tranzacţiilor la aproximativ 237.000 de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Faţă de anul precedent, suprafaţa de birouri tranzacţionată a scăzut cu 39%, în timp ce ponderea contractelor de reînnoire a crescut de la 21% la 45%.

Cel mai important proiect de birouri finalizat în ultimul trimestru al anului 2020 a fost One Tower, cu o suprafaţă închiriabilă de 24.000 de metri pătraţi, parte a proiectului mixt One Floreasca City, livrările totale de noi spaţii de birouri din 2020 însumând 155.000 de metri pătraţi, în scădere cu 46% faţă de nivelul din 2019.

Potrivit analizei Cushman & Wakefield Echinox, la finalul anului, gradul de utilizare a birourilor a rămas la un nivel relativ scăzut, mai puţin de jumătate dintre angajaţi venind regulat la birou, în condiţiile în care majoritatea companiilor continuă să funcţioneze în sistem work from home sau hibrid.

„În contextul actual, vom asista la un început de an plin de noi provocări pentru proprietarii de spaţii de birouri care trebuie să îşi adapteze clădirile pentru a convinge angajaţii că pot reveni să îşi desfăşoare activitatea de la birou într-un spaţiu sigur din punct de vedere sanitar”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Stocul comercial (destinat închirierii) de clădiri de birouri din Bucureşti se ridică la circa 2,95 milioane de metri pătraţi, alte imobile cu o suprafaţă de aproximativ 150.000 de metri pătraţi fiind ocupate de către proprietari, în vreme ce proiecte cu o suprafaţă totală de 350.000 de metri pătraţi se află în acest moment în construcţie, fiind programate pentru livrare în perioada 2021-2022.

În acest context, rata de neocupare (contractuală) a spaţiilor se situează la 12,5%, remarcându-se o diferenţă semnificativă între spaţiile de clasă A (9,7%) şi cele de clasă B (20,7%).

„Am observat totuşi că o parte importantă din tranzacţiile semnate la finalul anului precedent au fost reprezentate de pre-închirieri, un aspect pozitiv ce relevă faptul că anumiţi ocupanţi sesizează contextul favorabil, în care pot obţine condiţii comerciale atractive şi pot face un upgrade atât din punct de vedere al locaţiei, cât şi al calităţii spaţiului ocupat”, adaugă Mădălina Cojocaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO