Constructii & Imobiliare

Preţurile locuinţelor din România au crescut în primul trimestru cu 8,1%, faţă de T1/2019, iar trendul se va menţine şi în restul anului

Preţurile locuinţelor din România au crescut în...

Autor: Roxana Rosu

01.08.2020, 15:14 48691

Preţurile locuinţelor din România au crescut în primul trimestru cu 8,1% faţă de perioada similară din 2019, iar trendul se va menţine şi în restul anului, susţinut de schimbările din programul Prima Casă şi de modificările anunţate la legea care prevede aplicarea cotei de TVA de 5% la vânzarea locuinţelor, care ar urma să fie adoptate, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România.

„Piaţa locuinţelor este influenţată, în general, de condiţiile macroeconomice, dar şi de raportul cerere-ofertă. Chiar dacă prognozele pentru economiile europene sunt de scădere, măsurile de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană şi de alte bănci centrale din Uniunea Europeană au drept scop menţinerea dobânzilor la niveluri reduse, sprijinind, astfel, indirect, piaţa imobiliară. În România, în primul trimestru din acest an, preţurile locuinţelor au crescut cu 8,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, potrivit datelor Eurostat, iar până la finalul anului estimăm că trendul va continua, susţinut de schimbările legislative avute în vedere pentru programul Prima Casă şi de modificările anunţate la legea care prevede aplicarea cotei de TVA de 5% la vânzarea locuinţelor, care ar urma să fie adoptate”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Imobiliar.

La nivel european, locuinţele nou construite s-au scumpit în majoritatea statelor în ultimii ani, inclusiv în 2019, iar estimările pentru 2020 indică stagnare în jumătate din ţări şi o creştere a preţurilor în alte şase destinaţii, arată o analiză a Deloitte în 23 de ţări europene, potrivit  studiului Deloitte Property Index.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO