• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Constructii & Imobiliare

Dezastrul din China a început: Piaţa imobiliară se prăbuşeşte şi aduce un cutremur economic fără precedent. Profitul celui mai mare dezvoltator a picat în gol cu 70%

Dezastrul din China a început: Piaţa imobiliară se prăbuşeşte şi aduce un cutremur economic fără precedent. Profitul celui mai mare dezvoltator a picat în gol cu 70%

Autor: Ştefan Stan

28.08.2022, 20:31 29893

Profiturile dezvoltatorului imobiliar chinez Country Garden au scăzut cu până la 70% în prima jumătate a anului, în condiţiile în care cel mai mare grup imobiliar din ţară în funcţie de vânzări a fost atras într-o criză care a făcut ravagii în sectorul imobiliar puternic îndatorat, scrie FT.

Profitul de bază ar fi putut scădea la o valoare cuprinsă între 4,5 şi 5 miliarde de yuani (6634 milioane de dolari - 736 milioane de dolari) în primele şase luni din 2022, în scădere de la 15,2 miliarde de yuani cu un an mai devreme, potrivit unui document depus joi.

Country Garden, care şi-a pierdut ultimul rating de investiţie după ce Fitch a retrogradat-o marţi la statutul de "junk", a citat pentru scăderea veniturilor o încetinire a pieţei, efectele pandemiei de coronavirus şi pierderile de schimb valutar. Spre deosebire de un număr din ce în ce mai mare dintre colegii săi cu grad ridicat de îndatorare, Country Garden nu a intrat în incapacitate de plată a datoriilor sale.

Sectorul imobiliar chinezesc a fost zguduit de o criză de lichidităţi după prăbuşirea de profil înalt a Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator din lume, anul trecut.

Country Garden reuşise să păstreze accesul la pieţele de obligaţiuni offshore pentru refinanţare, ajutând grupul să menţină o anumită stabilitate într-un moment în care zeci de mii de chinezi care cumpără case refuză să plătească ipotecile pentru apartamentele neterminate.

Cu toate acestea, în timp ce Beijingul a încercat să revigoreze sectorul cu împrumuturi de refinanţare, există semne că încrederea în Country Garden se diminuează.

Acţiunile companiei listate la Hong Kong s-au prăbuşit cu până la 15% într-o singură şedinţă de tranzacţionare în luna iulie, reducând valoarea de piaţă cu aproximativ 1,7 miliarde de dolari, după ce a anunţat o majorare de capital cu discounturi mari.

Alicia García Herrero, economist-şef pentru Asia-Pacific la banca franceză de investiţii Natixis, a declarat că Country Garden suferă din cauza înrăutăţirii sentimentului investitorilor faţă de acest sector. Există temeri legate de scăderea preţurilor pe măsură ce cererea scade, iar apartamentele noi rămân nefinalizate, dezvoltatorii fără bani rămânând fără bani.

"Acum, chiar şi Country Garden nu ar putea, practic, să continue cu presale pentru noile proiecte, deoarece contagiunea este atât de extremă", a spus ea.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: