Constructii & Imobiliare

Dezbatere ZF/BREC: Andrei Alexandrescu, Cordia: Pe noi o să ne afecteze foarte mult perioada aceasta de repaus, pentru că toate dezvoltările imobiliare sunt bazate pe planuri de afaceri pe durate de 5-10-15 ani

Dezbatere ZF/BREC: Andrei Alexandrescu, Cordia: Pe noi o...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

08.12.2022, 09:21 171

Blocarea PUZ-urilor şi a acordării unor noi autorizaţii de construire în Bucureşti are efecte asupra tuturor dezvoltatorilor, indiferent de sectorul pe care se concentrează. Andrei Alexandrescu, urbanist în cadrul dezvoltatorului Cordia, spune că aceşti doi ani de când nu au mai fost începute proiecte noi au efecte puternice pentru business.

„Pe noi o să ne afecteze foarte mult perioada aceasta de repaus, pentru că toate dezvoltările imobiliare sunt bazate pe planuri de afaceri, pe durate de 5-10-15 ani. Dacă mediul juridic şi urban devine foarte imprevizibil, dezvoltatorii o să-şi retragă mare parte din investiţii, ceea ce se va răsfrânge asupra economiei. În final, va scădea calitatea vieţii locuitorilor”, a spus Andrei Alexandrescu, unul dintre speakerii la masa rotundă care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, un eveniment organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu BREC (Bucharest Real Estate Club).

Cu origini în Ungaria, Cordia a dezvoltat mai multe proiecte acolo înainte de a-şi face intrarea pe piaţa locală. În prezent, Cordia dezvoltă în Bucureşti proiectul rezidenţial Parcului20 din zona Romexpo şi are în plan să mai demareze un altul în zona Dămăroaia. Problema este însă blocarea PUZ-urilor, care afectează toţi dezvoltatorii.

De aproape doi ani, Bucureştiul se află în situaţia în care nu are un Plan Urbanistic General (PUG). Ca efect, nu au mai fost demarate proiecte imobiliare noi - fie ele locuinţe, clădiri de birouri sau imobile comerciale, iar investitorii spun că stau cu terenurile goale, blocate, neputând nici să dezvolte, nici să vândă. Situaţia actuală nu afectează doar proiectele noi, ci şi pe cele deja începute.

Ziarul Financiar şi BREC organizează pe 14 decembrie 2022 o conferinţă cu titlul „The place to be – Cum dezvoltăm sustenabil Bucureştiul?”, în care îşi propune ca, împreună cu autorităţi, dezvoltatori, constructori, experţi, să scoată la lumină principalele domenii în care Capitala poate creşte, devenind astfel un oraş în care să vrei să trăieşti şi să te dezvolţi.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO