Constructii & Imobiliare

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, listat la Bursă, s-a asociat cu Veolia România, care va investi în implementarea unor soluţii de eficientizare energetică în cadrul proiectelor ONE. În prima etapă, investiţia va fi de 4 mil. euro

Andrei Diaconescu, co-CEO al One United Properties şi Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România

Andrei Diaconescu, co-CEO al One United Properties şi Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România

Autor: Cristina Bellu

17.02.2022, 09:46 743

One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din România, listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti (simbol ONE), anunţă încheierea unui parteneriat cu Veolia România Soluţii Integrate (VRSI), companie membră a Veolia Romania şi furnizor de servicii de exploatare, întreţinere şi management a sistemelor de apă, canalizare şi energie termică, care prevede ca VRSI să investească capital în implementarea soluţiilor de eficientizare energetică în cadrul dezvoltărilor ONE.

Parteneriatul dintre One United Properties şi Veolia face parte dintr-o strategie de sustenabilitate mai amplă pe care dezvoltatorul imobiliar a început să o implementeze la finalul anului 2021, ca urmare a deciziei de a adera la Pactul Global al ONU, cea mai mare iniţiativă de sustenabilitate din lume.

„La sfârşitul anului 2021, am anunţat public, prin aderarea noastră la Pactul Global al ONU, lansarea unei noi strategii de sustenabilitate care va încorpora o gamă largă de criterii de mediu, sociale şi de guvernanţă care să răspundă nevoilor tuturor stakeholderilor. (...) Suntem încântaţi că am găsit în Veolia România Soluţii Integrate un partener de încredere care împărtăşeşte viziunea noastră de a construi comunităţi verzi şi sustenabile”, spune Andrei Diaconescu, co-CEO al One United Properties.

Într-o primă etapă, VRSI va investi aproximativ 4 mil. euro în dezvoltarea şi operarea unui sistem de încălzire şi răcire geoexchange în cadrul proiectelor One Lake District şi One Peninsula din Capitală.

„Prin implementarea soluţiilor tehnologice inovatoare de încălzire şi răcire geoexchange în cadrul celor două proiecte rezidenţiale, dorim să migrăm de la conceptul de a fi simpli utilizatori de resurse la a fi administratori de resurse prin îmbunătăţirea şi echilibrarea fluxurilor şi modelelor de consum”,  adaugă Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România.

Sistemele de tip geoexchange sunt printre cele mai eficiente din punct de vedere energetic, mai curate din perspectiva mediului înconjurător şi cele mai rentabile sisteme de utilizare a spaţiului disponibile. Soluţiile nu emit dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alte gaze cu efect de seră care contribuie la poluarea aerului.

One United Properties a fost fondată de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, care în prezent deţin 59% din acţionariatul companiei şi sunt singurii membri executivi ai Consiliului de Administraţie, restul celorlalţi cinci membri fiind neexecutivi.

Portofoliul companiei include proiectele One Mircea Eliade, One Mamaia Nord, One Herastrau Towers, One Timpuri Noi, One Floreasca Vista, One Verdi Park, One Modrogan, One Peninsula, One Cotroceni Park, livrate sau în dezvoltare.

Dezvoltatorul imobiliar s-a listat pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti în iulie anul trecut, după încheierea unei oferte publice iniţiale primare prin care a atras de la investitori 260 milioane de lei.

De asemenea, compania este inclusă din decembrie 2021 în indicii FTSE Russell dedicaţi Pieţelor Emergente, respectiv FTSE Global All Cap.

Veolia Romania Solutii Integrate (VRSI) este o companie membră a Grupului Veolia şi asigură servicii de exploatare, întreţinere şi management a sistemelor, echipamentelor şi instalaţiilor de apă şi canalizare pentru centre comerciale, instituţii de cercetări, dar şi pentru Administraţia Prezidenţială, Parlamentul României şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti.

Totodată, VRSI este operator al serviciului public de alimentare cu apă din oraşul Otopeni, începând cu anul 2007, pentru o perioadă de 25 de ani, dar şi pentru oraşul Chitila, din 2016, pentru o perioadă contractuală de 10 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO