Constructii & Imobiliare

EY: Doar 25% dintre chiriaşii spaţiilor de birouri care au cerut reducerea chiriei au primit un răspuns pozitiv în acest an, dar momentul adevărului pentru proprietari va veni odată cu negocierea prelungirii contractelor actuale

EY: Doar 25% dintre chiriaşii spaţiilor de birouri care...

Autor: Roxana Rosu

17.12.2021, 14:22 155

Proprietarii de clădiri de birouri au reuşit anul acesta să temporizeze valul cererilor de renegociere în scădere a contractelor de chirie, oferind în schimb chiriaşilor investiţii importante şi adaptându-şi suprafeţele la noile exigenţe, arată o analiză EY.

Astfel, deşi o vastă majoritate a proprietarilor a primit solicitări de scădere a chiriilor, doar 25% dintre solicitări s-au concretizat.

Pe de altă parte, aceştia nu pot răsufla încă uşuraţi: experţii spun că impactul real va fi resimţit abia la momentul expirării duratei contractuale, când chiriaşii vor pune în balanţă beneficiile oferite de proprietari la prelungirea contractelor versus relocarea într-o altă clădire. În acel moment, proprietarii vor fi cel mai probabil vulnerabili în faţa cererilor de restrângere a spaţiilor sau de renegociere a preţului chiriei.

„Din punctul nostru de vedere, faptul că anul acesta proprietarii au ţinut pe loc chiriile arată că aceştia sunt încrezători că dinamica nevoii spaţiului de birouri nu se va schimba, că munca de acasă este o soluţie doar pe o perioadă delimitată, iar reîntoarcerea la birou se va face progresiv. Pe de altă parte, poate fi vorba, încă, despre o inerţie conjuncturală, urmând ca evoluţia pandemiei pe termen scurt şi mediu să arate dacă o regândire a strategiilor de dezvoltare nu ar fi de preferat”, explică Roxana Dudău, partener Băncilă, Diaconu şi Asociaţii şi coordonatorul practicii de Real Estate.

De unde înainte proprietarii de spaţii imobiliare erau asaltaţi cu cereri de închiriere a unor mari suprafeţe din locaţiile deţinute în portofoliu, acum s-au văzut puşi în faţa unor cereri de retragere, de reducere a spaţiilor sau de renegociere a unor contracte deja în vigoare.

„Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când jucătorii din Real Estate trebuie să înfrunte modificarea regulilor în timpul jocului. Iar impactul a fost unul puternic, respondenţii studiului nostru arătând că aveau suprafeţe închiriate mai mari de 5.000 mp”, mai completează Roxana Dudău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO