Constructii & Imobiliare

Fabricile din Europa se confruntă cu o criză fără precedent în ultimii 24 de ani: Nu au suficiente materii prime şi părţi componente să onoreze comenzile, ceea ce duce la creşteri exorbitante de preţuri, termene de livrare depăşite şi contracte nerespectate în număr record

Fabricile din Europa se confruntă cu o criză fără...

Autor: Ştefan Stan

03.05.2021, 11:40 33162

Fabricile din zona euro se luptă cu întârzieri fără precedent din cauza crizei materialelor şi părţilor componente, ceea ce a dus la un nivel record de comenzi nerespectate, termene de livrare depăşite şi preţuri exorbitante fix când economiile încep să se redeschidă, scrie Bloomberg.

Fabricile supraveghate de IHS Markit au raportat o ”inconcordanţă” între cerere şi ofertă, alături de dificultăţi cu transportul - în special cel maritim - ca motive principale pentru întârzieri.

Indicele întârzierilor în sectorul de producţie s-a ridicat la 62,9 în aprilie, cea mai mare valoare din istoria de 24 de ani a studiului.

Companiile au raportat de asemenea costuri mai mari pentru chimicale, metale şi plastice, şi au intrat puternic în rezerve şi în inventare pentru a putea face faţă.

”Sectorul de producţie din zona euro explodează. Consecinţa cererii mult mai ridicate decât oferta este că preţurile cresc într-un ritm record, nemaiîntâlnit pe parcursul acestui studiu”, a spus Chris Williamson, economist şef la IHS Markit. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO