Constructii & Imobiliare

Finanţare record: În plină criză, grupul Iulius, deţinut de Iulian Dascălu, şi fondul sud-african de investiţii Atterbury Europe atrag cel mai mare credit acordat în România în real estate, peste 410 mil. euro

Finanţare record: În plină criză, grupul Iulius,...

Autor: Cristina Bellu

12.09.2022, 12:17 11455

Grupul Iulius, dezvoltatorul imobiliar controlat de Iulian Dascălu, împreună cu partenerii Atterbury Europe au semnat o finanţare de 410 milioane de euro care va susţine investiţiile în centrele regionale Iulius Mall din Iaşi, Cluj-Napoca, Suceava şi Timişoara.

Creditul reprezintă o refinanţare sindicalizată pe termen lung, acordată de către Erste Group Bank AG, Banca Comercială Română S.A., Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien AG, OTP Bank Nyrt. şi OTP Bank România S.A.

„Este o tranzacţie de referinţă pentru piaţa de real estate din România, prin volumul şi caracteristicile sale care constituie o alternativă viabilă la piaţa de capital.(…) Noul împrumut are scopul de a implementa obiectivele corporate din strategia de dezvoltare a companiei”, spune Marius Perşenea, Chief Operating Officer IULIUS. 

Firma Wolf Theiss, una dintre cele mai mari companii de avocatură din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, a asigurat cadrul legal de desfăşurare a tranzacţiei. 

Din 2017, reţeaua de mall-uri regionale Iulius Mall din Iaşi, Suceava, Cluj-Napoca şi Timişoara (parte integrată din ansamblul mixed-use Iulius Town Timişoara) este deţinută în parteneriat 50% – 50% de companiile IULIUS şi Atterbury Europe.

Proiectele de shopping Iulius Mall sunt certificate LEED, ca urmare a implementării unor strategii şi soluţii  orientate către obţinerea unei performanţe sporite în dezvoltarea sustenabilă a amplasamentului, economii la consumul de apă, eficienţa energetică, alegerea materialelor şi calitatea mediului interior, arată datele furnizate de oficialii companiei.

Portofoliul Iulius include proiecte real estate, cu o valoare a investiţiilor iniţiale ce depăşeşte un miliard de euro. În prezent, sunt operaţionali aproximativ 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara), singurele de acest tip din ţară, reţeaua naţională de shopping mall-uri regionale Iulius Mall – din Iaşi, Cluj-Napoca şi Suceava, precum şi primul proiect Family Market, din Miroslava (zona metropolitană a Iaşului), concept de retail de proximitate.

Compania s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori şi operatori şi pe segmentul office, prin brandul United Business Center, prezent în trei centre universitare ale României – Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

În total, 13 clădiri verzi, cu o suprafaţă totală de peste 152.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de sedii de companii şi unde lucrează peste 15.000 de angajaţi.

În prezent, compania IULIUS are în dezvoltare Palas Campus Iaşi, cea mai mare clădire de birouri din ţară, cu o suprafaţă de 60.000 mp şi o investiţie de 120 de milioane de euro; cel de-al doilea Family Market, concept de retail de proximitate, axat pe antreprenoriat local, în cartierul Bucium din Iaşi, cu o suprafaţă de retail închiriabilă de peste 5.000 mp (investiţie de peste 11 milioane de euro), şi extinderea Iulius Mall Suceava cu încă 14.000 mp adiţionali, investiţie de peste 14 milioane de euro care va transforma proiectul regional în cea mai mare suprafaţă de retail din nordul ţării (65.000 mp). 

Totodată, IULIUS îşi propune dezvoltarea celui mai amplu proiect de reconversie urbană din România, cu o valoare a investiţiei estimată la jumătate de miliard de euro, prin transformarea platformei Carbochim din Cluj-Napoca, după relocarea şi modernizarea fabricii, într-un proiect mixed-use unic, cu funcţiuni de retail, office, rezidenţial, cultural şi de entertainment.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO