Constructii & Imobiliare

Finanţele suplimentează cu încă 500 mil. lei fondurile pentru Prima casă

Finanţele suplimentează cu încă 500 mil. lei...

Autor: Cristina Bellu

15.06.2017, 16:19 532
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garanţii în anul 2017 în favoarea finanţatorilor participanţi în programul Prima casă, finanţatori care au înregistrat un grad ridicat de utilizare a plafoanelor alocate în raport cu solicitările aprobate.
 
Plafonul a fost repartizat finanţatorilor Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank şi Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate acestora până la data de 7 iunie.
 
“Prin Hotărârea de Guvern nr.80/2017 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casă pentru anul 2017, s-a aprobat alocarea unui plafon total al garanţiilor pentru creditele destinate achiziţiei/construcţiei de locuinţe în cadrul Programului în sumă totală de 2,5 miliarde lei.”, menţionează un document al MFP.
 
Din plafonul total al garanţiilor pentru anul în curs, în valoare de 2,5 mld. lei, în martie a fost pusă la dispoziţia finanţatorilor participanţi în Program suma de 2 miliarde de lei, diferenţa de plafon de 500 milioane lei urmând să fie alocată ulterior in funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate.
 
“Precizăm că în cursul anului 2017, conform prevederilor art.3 alin. (29) din Anexa nr.1 la H.G. nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă, cu modificările şi completările ulterioare, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijocii (FNGCIMM) este autorizat să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a plafoanelor alocate şi să efectueze realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finanţelor Publice.”, se mai specifică în document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO