Constructii & Imobiliare

La foc automat. Pavăl Holding (Dedeman) este la un pas de a închide şi tranzacţia pentru preluarea birourilor CA Immo, un deal evaluat la 350-390 mil. euro. De birourile CA Immo au mai fost interesaţi UNIQA şi un fond de investiţii al Erste. Prin această nouă tranzacţie, fraţii Pavăl au investit în birouri 400-500 mil. euro în 2022 şi sunt la a 4-a tranzacţie de birouri

La foc automat. Pavăl Holding (Dedeman) este la un pas...

Autor: Bogdan Alecu

02.11.2022, 15:38 4039

Pavăl Holding (Dedeman) este la un pas de a închide şi tranzacţia pentru preluarea birourilor CA Immo, un deal evaluat la 350-390 mil. euro.

Portofoliul din România al CA Immo era evaluat la aproape 400 mil. euro la nivelul lunii martie 2022, iar acesta cuprinde o suprafaţă închiriabilă de 164.557 mp, cu un grad de ocupare de 89,9%, care generează anual o chirie de 29,4 mil. euro, la un randament de 7,5%. Acesta este al doilea cel mai mare randament după cel al portofoliului din Serbia, care este de 8,5%, potrivit raportului financiar din primul trimestru al grupului. Portofoliul din România reprezintă 8% din cel total, evaluat la 5,1 mld. euro. În România, CA Immo nu are în derulare nicio investiţie nouă, singurele ţări unde are în derulare astfel de proiecte fiind Germania şi Cehia.

În ultimul trimestru al anului trecut, CA Immo a decis să evalueze mai multe opţiuni strategice pentru piaţa românească, inclusiv o vânzare a întregului său portofoliu de birouri din Bucureşti, potrivit raportului publicat în luna noiembrie 2021.

CA Immo a mai vândut în 2021 şi pachetul de 17% din acţiunile BSS – com­panie de property management în cadrul căreia grupul avea un pachet minoritar, contra sumei de 0,9 mil. euro. Austriecii au ieşit şi din Slovacia, în urma vânzării birourilor BBC pentru aproape 35 mil. euro. Portofoliul din România include clădirea Campus 6.1 cumpărată de la Skanska în mai 2018 contra sumei de 53 mil. euro, dar şi Orhideea Towers, proiect de 36.300 mp suprafaţă închiriabilă, în care austriecii au investit 75 mil. euro. Cel mai scump proiect din portofoliu rămâne clădirea Riverplace de lângă Podul Ciurel, din zona Semănătoarea, evaluată la 107 mil. euro. Clădirea a fost dezvoltată de River Development în cadrul SEMA Park şi ulterior vândută către Europolis şi apoi preluată de CA Immo.

Vânzarea portofoliului de birouri ar putea marca şi cea mai mare tranzacţie semnată până acum pe piaţa locală, de aproape 400 mil. euro, depăşind-o pe cea în care NEPI-Rockcastle a vândut portofoliul său de office către AFI Europe, contra sumei de 307 mil. euro. Pe de altă parte, în cazul acestui deal, discuţiile au fost încheiate înainte de pandemie.

Dedeman a mai finalizat şi achiziţia primei clădiri de birouri a U Center de la Forte Partners. În total, Dedeman investeşte în birouri între 400 şi 500 mil. euro în 2022 şi este la a patra tranzacţie de birouri după The Bridge, The Office din Cluj şi Dacia One. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO