Constructii & Imobiliare

FOCUS: România, ţara proprietăţilor fantomă: mai mult de 75% din imobile nu au cadastru

FOCUS: România, ţara proprietăţilor fantomă: mai...

Autor: Mediafax

08.09.2016, 18:22 1676
Planul de cadastrare şi înscriere în cartea funciară a terenurilor şi caselor din România merge lent sau deloc, un raport întocmit de ministerele de resort aratând că mai puţin de un sfert din imobile sunt incluse în sistemul de cadastru şi carte funciară.
 
Sistemul de evidenţă a proprietăţilor este o componentă importantă a economiei de piaţă, dar în România nu prea funcţionează: 9.003.700 imobile (terenuri şi clădiri), reprezentând 22,51% din totalul de 40.000.000 de imobile suntînscrise în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară. Cifrele sunt de la începutul lunii septembrie şi fac parte din argumentele unui raport de necesitate întocmit de Ministerul Economiei în vederea implementării unui proiect pentru dezvoltarea optimă şi rapidă a planului naţional de cadastrare imobiliară.
 
Din acelaşi document, supus, miercuri, 7 septembrie, dezbaterii instituţiilor de resort de la nivel central, rezultă că, la începutul anului trecut, doar şapte unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din totalul de 3.181 din ţară aveau cadastrul făcut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO