Constructii & Imobiliare

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM demarează programul Prima Casă, care are o alocare de 2 mld. lei anul acesta

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM...

Autor: Cristina Bellu

12.01.2018, 11:12 225

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) va demara în termenul legal procedura de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului Prima Casă.

Etapa de pregătire a evaluării anuale va începe după expirarea termenului de 15 zile de la data publicării hotărârii aprobate în şedinţa de Guvern din 10 ianuarie 2018 în Monitorul Oficial, în care finanţatorii participanţi în programul Prima Casă pot depune la FNGCIMM solicitările lor de alocare de limite din plafonul total de 2 mld. lei alocat pentru 2018, precum şi raportările necesare pentru efectuarea evaluării anuale.

Distribuirea plafonului şi punerea limitelor aprobate la dispoziţia finantatorilor va avea loc în cursul lunii februarie şi se va realiza de către FNGCIMM, cu acordul Ministerului Finanţelor Publice.

“Programul Prima Casă a dobândit notorietate de-a lungul celor opt ani de existenţă, iar modificările lansate odată cu aprobarea plafonului aferent anului 2018 reflectă preocuparea permanentă faţă de creşterea gradului de obiectivitate şi a calitatii proceselor, ce au ca impact imediat optimizarea demersurilor pentru beneficiari.”, spune  Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM.

Programul Prima Casă 2018 beneficiază de o serie de optimizări cu impact pozitiv în distribuirea plafonului alocat, reflectate de criteriile ce urmează a fi aplicate în procesul de evaluare a activităţii desfăşurate de finanţatori pe parcursul anului 2017. Pornind de la gradul de utilizare a plafoanelor de garantare alocate fiecărui finanţator în anul 2017, în acest an, în premieră în raport cu anii precedenţi, în cadrul procedurii de evaluare anuală pe care FNGCIMM o va realiza în vederea formulării propunerii de distribuire între finanţatorii participanţi în Programul Prima casă a plafonului total alocat pentru anul 2018 vor fi aplicate criterii obiective de evaluare a activităţii finanţatorilor din anul 2017.

Astfel, pe lângă criteriul principal al raportului dintre rezultatele obţinute în activitatea de creditare ipotecară a băncilor partenere în program şi în activitatea specifică Programului Prima Casă în anul 2017, vor fi avuţi în vedere indicatorii care reflectă calitatea portofoliului de credite garantate în cadrul Programului Prima Casă şi calitatea documentaţiei transmise spre analiză către FNGCIMM în vederea acordării garanţiilor sau a promisiunilor de garantare.

“În cadrul FNGCIMM, am acordat o atenţie specială potenţialului de automatizare şi digitalizare, îmbunătăţind şi transparentizând fluxurile operaţionale, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor beneficiarilor. Programul Prima Casă devine astfel o oportunitate de finanţare a unei locuinţe pentru beneficiarii cu opţiuni limitate în piaţa creditelor ipotecare, o alternativă flexibilă  la produsele de creditare ipotecară aflate în portofoliile băncilor finanţatoare. “ adaugă Alexandru Petrescu.

Începând din acest an Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii va prelua o serie de operaţiuni ce intrau anterior în atribuţiile Ministerului Finanţelor Publice - emiterea acordurilor pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare în cazul respingerii cererilor de plată, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea întregului proces de finanţare şi garantare derulat de beneficiarii programului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO