Constructii & Imobiliare

Genesis Property, cu 150.000 mp de birouri administrate: Doar 17% dintre angajaţi îşi văd biroul ca fiind foarte sigur

Ştefan Tudos, vicepreşedinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienţi

Ştefan Tudos, vicepreşedinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienţi

Autor: Cristina Bellu

08.07.2021, 12:01 157

Peste 65% dintre angajaţii din România spun că biroul lor este parţial sigur pentru sănătate, în timp ce  17,1% consideră că acesta este prea puţin sau chiar deloc sigur pentru desfăşurarea activităţii, în contextul pandemiei, arată un sondaj iniţiat de Genesis Property, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri din România, care deţine West Gate Business District şi Novo Park.

La polul opus, doar 17,5% cred că sediul companiei pentru care lucrează este foarte sigur pentru sănătate.

“Lucrul într-un mediu neadecvat pentru sănătate nu numai că prezintă riscuri din perspectiva răspândirii virusurilor şi bacteriilor, dar influenţează şi modul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea, precum şi percepţia despre biroul lor”, spun reprezentanţii Genesis Property.

De la debutul pandemiei, angajaţii care au lucrat într-un birou „nesănătos” spun că s-au confruntat uneori cu o reducere a capacităţii de concentrare (65,7%), au avut randament mai scăzut (61,8%) şi au resimţit inclusiv simptome precum dureri de cap (57,9%) sau somnolenţă (45,8%).

Pentru aproape trei sferturi dintre respondenţii la sondajul Genesis Property, o clădire sănătoasă protejează sănătatea oamenilor prin măsuri sanitare complexe, iar peste două treimi consideră că sănătatea unei clădiri ţine în primul rând de sistemele de filtrare a aerului şi apei.

„Covid-19 a schimbat nu doar modul în care angajaţii îşi percep biroul, ci şi preocuparea lor privind sănătatea clădirii unde lucrează. Ei sunt acum mult mai atenţi la măsurile sanitare din clădire, iar faptul că doar 17,5% îşi văd biroul ca fiind foarte sigur ne arată că mai sunt multe de făcut pentru creşterea imunităţii spaţiilor interioare în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului”, spune Ştefan Tudos, vicepreşedinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienţi.

Principalele elemente pentru sănătatea unei clădiri sunt ventilaţia şi calitatea aerului (84,9%), lumina naturală (80,1%), nivelul de temperatură (65,3%), nivelul de zgomot (63,7%) şi cantitatea de praf din aer şi de pe suprafeţe (60,7%).

Majoritatea angajaţilor consideră că e nevoie de mai multe măsuri de siguranţă şi protecţie ca să se simtă în siguranţă în clădirea unde lucrează, precum protocoale de reacţie rapidă şi eficientă la situaţii de urgenţă (75,31%), instalarea unui sistem de filtrare a apei şi aerului pentru a limita răspândirea virusurilor şi bacteriilor (76,69%) şi un certificat care să ateste rezistenţa clădirii la ameninţări pentru sănătate (48,7%), mai arată sondajul Genesis Property privind percepţia angajaţilor despre sănătatea clădirilor, desfăşurat în luna iunie 2021 prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1.208 de utilizatori de internet din toată ţara.

În aprilie 2020, Genesis Property a iniţiat standardul IMMUNE™, un set de măsuri standardizate şi susţinute ştiinţific, conceput şi dezvoltat pentru a evalua şi a certifica sănătatea spaţiului fizic în mediul construit. IMMUNE Building Standard™ se bazează pe o investiţie practică în Healthy by Design System (HbDS), format dintr-o reţea de dispozitive şi tehnologii, echipamente specializate, personal dedicat şi facilităţi noi, care promovează implementarea de reguli operaţionale şi de sănătate în spaţiile interioare ale clădirii unde oamenii interacţionează.

Standardul propune 135 de măsuri coerente prin care orice proprietar de clădiri de birouri sau angajator poate monitoriza şi ajusta starea de sănătate a clădirii la un nivel sustenabil, oferind ocupanţilor o experienţă sănătoasă.

Genesis Property deţine şi administrează peste 150.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri de clasa A, în clădirile Novo Park şi West Gate Business District din Bucureşti, ocupate de chiriaşi precum HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens şi Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajaţi. 

Compania este, de asemenea, dezvoltatorul primului campus studenţesc privat din România, West Gate Studios, şi al unităţii de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites. În total, dezvoltatorul a investit până acum peste 400 de milioane de euro în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO