Constructii & Imobiliare

Guvernul începe anul acesta proiectul Cartierului Justiţiei în centrul Bucureştiului

Guvernul începe anul acesta proiectul Cartierului...

Autor: Andrei Cîrchelan

22.01.2015, 16:03 4003

Proiectul Cartierul Justiţiei din Bucureşti, complex din zona Unirii, va începe anul acesta şi va fi gata în 2020, după o investiţie de 270 milioane de euro, potrivit planului de investiţii în justiţie anunţat azi de Ministerul Dezvoltării (MDRAP).

Proiectul va fi amplasat pe un teren viran de 10 hectare aşezat de-a lungul bulevardului Unirii, vizavi de Tribunalul Bucureşti, lângă Biblioteca Naţională şi viitoarea sală de operetă a Capitalei.

Pentru finanţarea proiectului, estimată în prezent la 270 milioane de euro, Minsiterul Justiţiei e în discuţii cu Banca Mondială şi speră să obţină în 2016 un nou acord, pentru 200 milioane de euro.

Istoria zonei arată că înainte de Revoluţie, în anii ’80, Nicolae Ceauşescu voia să folosească acel teren pentru un „Centru Naţional de Creaţie şi Cultură Cântarea României”. După 1990, însă, lucrările au fost abandonate pentru acest proiect cât şi pentru clădirea Bibliotecii Naţionale.

Zece ani mai târziu, la începutul anilor 2000, Ministerul transporturilor a decis folosirea terenului pentru un proiect denumit Esplanada, ridicat alături de grupul maghiar TriGranit, controlat de miliardarul Sandor Demjan.

Proiectul prevedea construcţia mai multor clădiri de birouri în jurul unui centru comercial, cu o investiţie de aproximativ 1 miliard de euro, însă a fost blocat pe termen nedeterminat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO