Constructii & Imobiliare

În încercarea disperată de a evita prăbuşirea economică totală şi colapsarea sectorului imobiliar, China reduce dobânzile la creditele ipotecare

În încercarea disperată de a evita prăbuşirea...

Autor: Ştefan Stan

26.08.2022, 22:21 35905

China a redus dobânda creditelor ipotecare pentru a doua oară în acest an, în timp ce banca centrală a ţării încearcă să limiteze consecinţele crizei de lichidităţi din sectorul imobiliar, scrie FT. 

Rata de bază pentru împrumuturile pe cinci ani a fost redusă luni la 4,3%, de la 4,45%, depăşind prognoza mediană a economiştilor chestionaţi de Bloomberg şi egalând o reducere a ratei din luna mai, care a fost cea mai mare din istorie.

Reducerea indicatorului de referinţă, care se bazează pe ratele oferite de creditorii interni şi publicate de Banca Populară a Chinei, va reduce costurile de împrumut pentru noile credite ipotecare la nivel naţional şi va oferi un impuls sectorului imobiliar al ţării, încărcat de datorii, care reprezintă aproape o treime din producţia economică anuală.

LPR pe un an, care se bazează, de asemenea, pe ratele de creditare interne chinezeşti şi care este utilizată în principal pentru stabilirea preţului împrumuturilor corporative, a fost redusă la 3,65% de la 3,7%.

Reducerea peste aşteptări a ratei ipotecare de referinţă a contribuit la susţinerea indicelui Hang Seng Mainland Properties din Hong Kong, care a crescut luni cu 1,4%. Dar nu a contribuit prea mult la creşterea pieţelor în general, indicele de referinţă CSI 300 al acţiunilor listate la Shanghai şi Shenzhen a crescut cu doar 0,7%.

Analiştii de la Capital Economics au declarat că reducerea ratei LPR pe cinci ani nu va afecta majoritatea ratelor ipotecare restante până la începutul anului viitor, dar această măsură sugerează că PBoC este "deosebit de preocupată de problemele de pe piaţa imobiliară".

Strategii au avertizat că este puţin probabil ca reducerea ratei să rezolve criza de încredere cu care se confruntă dezvoltatorii chinezi, mulţi dintre aceştia luptându-se să finalizeze casele incomplete "pre-vândute" pentru care au fost deja primite avansuri. Metoda de finanţare a construcţiilor a devenit mai frecventă, deoarece autorităţile au luat măsuri drastice împotriva efectului de levier excesiv din sector în ultimii ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO