ZF 24

Index imobiliar ZF. Preţurile apartamentelor s-au stabilizat în august, dar continuă să fie peste 2015

Index imobiliar ZF. Preţurile apartamentelor s-au...

Autor: Bogdan Alecu

05.09.2016, 18:36 1173

Preţul mediu al apartamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti a ajuns la 79.300 de euro în luna august, în creştere atât faţă de luna anterioară, cât şi faţă de august 2015, arată Indexul Imobiliar al ZF realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic. Ca medie, luna trecută preţurile apartamentelor vechi cu trei camere au crescut cu 250 de euro comparativ cu luna iulie, creştere care însă nu a atins nivelul din iunie, cel mai mare din acest an. Procentual creşterea este de 0,3%, ceea ce practic înseamnă o stagnare. Indexul a fost realizat pe baza anunţurilor eligibile publicate în trei ediţii ale Anunţului Telefonic, cu 1.570 de anunţuri publicate cu aproximativ 180 luate în calcul.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, creşterea a fost de 3.250 de euro sau 4,2%. Trebuie avut în vedere şi faptul că în august anul trecut s-a înregistrat a doua cea mai mică medie din 2015.

„Preţurile locuinţelor s-au mai temperat de când a intrat în vigoare legea dării în plată, efectul este unul clar, dar nu există nici scăderi de 10-20% cum se anunţau. Sunt poate proiecte lovite, dar contează foarte mult şi specificul proiectului sau sincopele din Prima casă, cu suplimentarea fondurilor şi cu finalizarea multor proiecte în toamnă se va mai diminua eventualul stoc neabsorbit în ultimele luni“, au spus reprezentanţii Coldwell Banker.

În luna august, cartierele 13 Septembrie şi Brâncoveanu au „pierdut“ cel mai mult din preţ faţă de luna precedentă, circa 5.000 de euro, ajungând la o medie de 67.000, respectiv 74.000 de euro. La polul opus, zona 1 Decembrie a câştigat la preţ circa 8.000 de euro într-o singură lună, astfel că suma cerută de proprietari pentru apartamentele vechi de trei camere din această zonă a Bucureştiului au ajuns la 64.000 de euro. Cele mai scumpe zone din Bucureşti rămân Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei, precum şi cartierul Aviaţiei din nordul oraşului, unde preţurile depăşesc 115.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO