Constructii & Imobiliare

Industria mobilei, ramură strategică în economie, riscă să devină necompetitivă din cauza lipsei de materie primă, a creşterii artificiale a preţului lemnului şi a exploziei preţurilor la energie

Industria mobilei, ramură strategică în economie,...

Autor: Cristina Bellu

07.09.2022, 15:35 618

Industria mobilei, un contributor important în PIB-ul României, cu un aport mediu anual de 1,5 miliarde de euro în echilibrarea balanţei comerciale, riscă să devină necompetitivă din cauza lipsei de materie primă, a creşterii artificiale a preţului lemnului şi a exploziei preţurilor la energie, atenţionează Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.

“În timp ce România nu reuşeşte să rezolve criza lemnului şi să stopeze, cu adevărat, exportul de buştean, concurenţii noştri direcţi, Polonia, Turcia, China au programe concrete de susţinere a acestui sector de activitate”, spun reprezentanţii asociaţiei.

Sectorul pădure-lemn din România înregistrează o cifră de afaceri de doar 8,8 miliarde de euro pe an în comparaţie cu Polonia, unde afacerile din acest segment au ajuns la 40 miliarde de euro pe an.

Astfel, diferenţa între exporturile anuale de mobilier ale celor două ţări este de aproape şase ori mai mare în favoarea Poloniei, respectiv 14,5 miliarde de euro faţă 2,5 miliarde de euro în România, arată datele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă.

O consecinţă directă a lipsei de materie primă, dar şi a creşterii preţurilor la materie primă şi energie din ultima perioadă, se vede tot mai mult în decizia companiilor de a restructura secţiile de producţie şi, împlicit, numărul angajaţilor.

În 2021, numărul de angajaţi din industria mobilei a continuat să scadă, deşi mai temperat faţă de anii anteriori. Astfel, personalul din acest domeniu a ajuns să numere 54.700 de salariaţi anul trecut, potrivit informaţiilor centralizate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Cel mai bun an din ultimul deceniu ca număr de angajaţi în industria mobilei a fost 2016, când totalul acestora ajunsese la 61.000. De atunci însă, numărul a tot continuat să scadă.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO