Constructii & Imobiliare

Investiţiile imobiliare din România au scăzut cu 42% în T1/2021, la 85 mil. euro, nivel similar cu cel înregistrat în regiunea CEE. Anca Merdescu, Colliers: T2 se conturează a fi mult mai activ. Avem deja mai multe tranzacţii mari în desfăşurare

Anca Merdescu, director asociat Investment Services la Colliers

Anca Merdescu, director asociat Investment Services la Colliers

Autor: Cristina Bellu

18.05.2021, 12:44 1870

Piaţa de investiţii imobiliare din România a marcat o scădere de aproximativ 42% în primele trei luni ale acestui an, până la nivelul de 85 mil. euro, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproximativ 50% din volum, notează un raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers.

“Deşi anul a început lent, tendinţele din rândul investitorilor sugerează o recuperare puternică a activităţii în a doua jumătate a anului, în funcţie de progresele înregistrate cu pandemia şi limitarea restricţiilor de călătorie”, apreciază reprezentanţii Colliers.

În ansamblu, volumele de investiţii din Europa Centrală şi de Est (CEE) au scăzut cu aproape 48% faţă de primul trimestru din 2020, până la aproximativ 2 miliarde de euro. Polonia a rămas lider în regiune, volumele de investiţii reprezentând 65% din totalul celor mai mari 6 ţări din Europa de Est, urmată de Republica Cehă şi Ungaria, cu o pondere de 14%, respectiv 11%.

Sectorul birourilor a fost dominant în toată regiunea, în primul trimestru din 2021, în ceea ce priveşte tranzacţiile, cu o pondere de 50% din volumul total al investiţiilor, urmat de spaţiile industriale şi logistice, care cresc în mod semnificativ, pe măsură ce investitorii se diversifică în acest sector rezistent la Covid-19 (28%), şi la distanţă de sectoarele de retail şi ospitalitate (15%).

„Situaţia e similară şi pe piaţa din România, unde avem un volum de circa 40 milioane de euro care vine din direcţia pieţei de birouri, prin Bucharest Financial Plaza şi o clădire de birouri de 2.500 de metri pătraţi din Braşov, tranzacţii deja încheiate care au reprezentat aproximativ 50% din volumul total al tranzacţiilor din primul trimestru din 2021”, explică Anca Merdescu, director asociat Investment Services la Colliers.

Ea apreciază că o pondere neaşteptată de circa 25% revine segmentului hotelier, prin Ramada Majestic şi portofoliul de hoteluri Opera, Central şi Venezia, marcând intrarea a doi noi investitori pe piaţa locală, precum şi o revenire a interesului în piaţa hotelieră şi în curând a acestui segment în ansamblu.

Procentul rămas se împarte aproape în mod egal între activele de retail şi industriale şi logistice, prin portofoliul Lidl şi tranzacţiile Solo Iaşi. Aproximativ 30% dintre investitori sunt locali, o cifră echilibrată pentru gama de investitori din România

Mai mult, consultanţii Colliers observă un interes crescut pentru imobiliare de la diferiţi investitori, chiar şi de la cei care nu sunt neapărat specializaţi, dar caută să îşi diversifice clasele de active. Criteriile cheie pentru astfel de active sunt contractele de leasing pe termen lung, pe mai mult de 10 ani şi un locatar solid din punct de vedere financiar. Astfel de oportunităţi de investiţii sunt foarte apreciate şi cu un potenţial puternic de a declanşa compresia randamentelor investiţionale.

Bucureştiul are unul dintre cele mai mari randamente investiţionale din regiune pentru clădirile de birouri (de 7%), comparativ cu cel mult 4,25% în Praga, 4,70% în Varşovia sau 5,25% în Budapesta. Mai departe, chiriile se menţin relativ stabile, potrivit datelor Colliers din raportul „CEE -Scenă de investiţii Q1 2021”, la 18 euro pe metru pătrat în clădirile premium din cele mai bune zone (şi o medie de aproximativ 14 euro pe metrul pătrat), respectiv între 11 şi 14,5 euro pe metru pătrat în alte zone din ţară.

„Al doilea trimestru al anului se conturează a fi mult mai activ şi sunt deja mai multe tranzacţii mari în desfăşurare, care au şi avut evoluţii semnificative în spatele cortinei. Cea mai mare dintre acestea – pentru care există un acord semnat acum, dar încă nu este finalizată – este vânzarea Atenor de către grupul Belgian Atenor către investitorul ungar Adventum, pentru mai bine de 140 milioane euro. Tot în trimestrul doi au existat o serie de active industriale, cumpărate de CTP şi Globalworth în tranzacţii cu o valoare cumulată de peste 40 milioane de e euro. Între timp, vânzarea proiectului de birouri The Light din Bucureşti de către dezvoltatorul român River Development către austriecii de la Uniqa a mai adaugat peste 50 de milioane de euro”, adaugă Anca Merdescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO