Constructii & Imobiliare

Investiţiile în centrele comerciale s-au prăbuşit cu 45% anul trecut pe piaţa locală. Ungaria a depăşit România

Investiţiile în centrele comerciale s-au prăbuşit cu...

Autor: Bogdan Alecu

11.01.2016, 12:02 1270

Investiţiile imobiliare în ţările Europei Centrale şi de Est (excluzând Rusia) au atins în 2015 un nivel istoric de peste 9,55 miliarde de euro, cu o creştere anuală de 19%, arată cel mai recent raport al CBRE pe regiune. Cele mai bune performanţe au fost înregistrate în Polonia şi Cehia, cu volume de investiţii de 4 respectiv 2,7 miliarde de euro. Majoritatea ţărilor din regiune au înregistrat rezultate pozitive semnificative, cu o creştere puternică a volumului tranzacţiilor în Cehia, Ungaria, Polonia şi Serbia.

Volumul investiţiilor în România pe 2015 s-a situat, previzibil, sub nivelul lui 2014-un an cu performanţe neobişnuit de mari, marcat de o tranzacţie majoră pe segmentul de retail. Excluzând însă această tranzacţie, performanţele României în 2015 au fost robuste şi previziunile pe 2016 arată o creştere susţinută a interesului investiţional. Tranzacţii majore sunt aşteptate în Serbia, Croaţia, Slovenia şi Slovacia, investitorii căutând să îşi întărească prezenţa susţinută pe aceste pieţe.

Tendinţa de creştere a atractivităţii produselor de retail, manifestă încă din 2013 şi 2014, s-a concretizat în 2015 în performanţe cu adevărat remarcabile. Investiţiile în retail au atins, în premieră, nivelul de 43% din totalul investiţiilor în Europa Centrală şi de Est. Creşterea anuală a investiţiilor în retail este substanţială, de mai mult de 160% şi se datorează în principal multitudinii de tranzacţii majore realizate în Cehia şi Polonia.

Investiţiile în principalele ţări ale regiunii – Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi România – au fost în 2015 de 8,4 miliarde de euro, cu o creştere de 14% faţă de 2014 şi mult peste previziunile iniţiale. Performanţele excepţionale ale Poloniei consacră pe deplin creşterea remarcabilă şi stabilitatea macro-economică a ţării iar pentru Cehia creşterea se bazează în principal pe două tranzacţii majore încheiate în 2015.

Volumul de investiţii imobiliare în Ungaria a crescut în 2015 cu 42% şi previziunile indică o continuare a tendinţei şi în 2016, datorită interesului crescut al investitorilor.Tranzacţiile vor viză în principal sectorul retail, unde veniturile comercianţilor au înregistrat în anumite cazuri creşteri procentuale de două cifre.

Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties, a comentat aceste rezultate: 

 “Anul trecut am asistat la o activitate intensă în regiune, întrucât investitorii din Europa doresc să profite de randamentele investiţionale relativ mari (yields) şi de anvergură stocului disponibil pe piaţă. în 2016, ne aşteptăm că acest trend să continue, întrucât există premisele unei creşteri economice puternice în regiune, randamente investiţionale relativ mare în comparaţie cu Europa de Vest şi interes crescut din partea bancillor de a investi în regiune. în plus, un alt factor major care va contribui la interesul crescut al investitorilor este trendul ascendent al vânzărilor de retail raportate în regiune. Ne aşteptăm, de asemenea, la o diversitate a profilului jucătorilor din piaţă, întrucât investitorii din Asia îşi propun să îşi consolideze prezenţa în zonă.”

  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO