Constructii & Imobiliare

JLL: Capitala a atras aproape 60% din cererea de spaţii logistice şi industriale din acest an

Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania

Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania

Autor: Cristina Bellu

26.10.2017, 10:58 326

Cererea pe piaţa industrială şi logistică din România în primele nouă luni a ajuns la 456.000 de metri pătraţi, volum apropiat cu nivelul consemnat anul trecut, când a cumulat 463.000 metri pătraţi, Capitala reuşind să atragă 56% din cererea totală, potrivit datelor furnizate de compania de consultanţă imobiliară JLL.

“Cererea de spaţii industriale se menţine la un nivel ridicat şi confirmă apetitul clienţilor pentru expansiune, dovadă fiind faptul că în primele nouă luni ale acestui an volumul total reprezintă 98% din cel înregistrat în tot anul 2016”, spune Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Peste 70% din suprafaţa tranzacţionată, respectiv 330.000 metri pătraţi, reprezintă cerere nouă (contracte noi, pre-închirieri), ponderea acesteia din totalul tranzactionat crescând faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, lucru reflectat în ratele din ce în ce mai reduse ale gradului de neocupare.

În acelaşi timp, renegocierile şi reînnoirile de contracte au cumulat 126.000 metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice, potrivit datelor JJL.

În afară de Bucureşti, oraşele Piteşti (50.000 mp), Timişoara (45.000 mp), Roman (31.000 mp) şi Cluj (25.250 mp) au reuşit să  încheie tranzacţii semnificative pe segmentul industrial şi logistic în perioada analizată.

(Sursă: Studiu JLL)

În ceea ce priveşte oferta, în primele nouă luni au fost livrate în toată ţara proiecte totalizând mai mult de 210.000 metri pătraţi, astfel că stocul la finele lunii septembrie era de aproape 3 milioane de metri pătraţi, din care 1,5 milioane de metri pătraţi în Bucureşti.

Alţi 140.000 metri pătraţi de spaţii industriale sunt anunţaţi că vor fi livraţi pentru acest an, atât proiecte noi, cât şi extensii ale celor existente, ducând nivelul total al livrărilor de spaţii industriale peste cel înregistrat în întreg anul 2016 şi confirmând apetitul clienţilor şi al dezvoltatorilor pentru expansiune. Rata de neocupare este de sub 5% în Bucureşti şi de 7-10% în afara Capitalei.

“Oferta de spatii industriale a tinut pasul cu cererea crescută. Investitorii au gustat pe parcursul acestui an din succesul dezvoltărilor speculative şi s-au bucurat de cerere ridicată si pentru acest gen de spaţii. Chiriasii si-au păstrat preferinţa pentru spaţii aflate în fază de construcţie şi s-au îndreptat preponderent spre proiecte în dezvoltare, în defavoarea celor aflate încă în stadiu de proiect”, a comentat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Chiriile se menţin constante, nivelul lor fiind influenţat, doar punctual, de gradul de neocupare a fiecărui proiect în parte.

“Costul de ocupare în Bucureşti este puternic influenţat de disponibilitatea redusă a spaţiilor. Odată cu recent anuntata intrare a unui nou dezvoltator pe piaţă, ne aşteptăm la intensificarea competiţiei pe segmentul industrial din Bucureşti”, a menţionat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO