Constructii & Imobiliare

JLL, companie de consultanţă imobiliară: Vânzările de locuinţe noi s-au redus cu 7% în S1, în Bucureşti şi Ilfov; în 2020, oferta de apartamente noi ar putea fi cu 10% sub 2019, iar scăderea se va accentua în 2021

JLL, companie de consultanţă imobiliară: Vânzările...

Autor: Roxana Rosu

27.08.2020, 11:40 645

Impactul pandemiei asupra pieţei rezidenţiale diferă în funcţie de categoria de preţ, dar, per total, vânzările de locuinţe noi s-au redus cu 7% în primul semestru, la circa 8000 de unităţi în Bucureşti şi 3000 în judeţul Ilfov, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară JLL.

 ”Considerăm că volumul tranzacţiilor va fi încetinit în acest an de creşterea preconizată a ratei şomajului în condiţiile unei scăderi a economiei. De aceea, măsurile guvernamentale de susţinere a segmentului imobiliar, precum extinderea progarmului Noua Casă sau mărirea plafonului de aplicabiliate a cotei reduse de TVA, pot fi un real ajutor pentru dezvoltatori şi cumpărători. Dacă programul Noua Casă a fost deja prelungit si optimizat, măsură mult aşteptată acum este mărirea plafonului maxim pentru care se aplică TVA-ul de 5%.”, a adăugat Andreea Hamza, Senior Director Living Departmant JLL Romania.

Estimările privind tranzacţiile se bazează pe presupunerea că 60% din tranzacţiile realizate în Capitală şi înregistrate oficial de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au fost incheiate pentru unităţi noi, în timp ce pentru Ilfov noile vânzări sunt estimate la 90% din totalul tranzacţiilor.

Vânzările de locuinţe vor fi afectate diferit de pandemie pe fiecare categorie de cumpărători în parte, corelat cu preţul de vânzare al proprietăţilor, cel mai afectat fiind segmentul care se adresează cumpărătorilor interesati de proprietăţi cu preţuri de sub 1.300 euro/mp.

Această categorie reprezintă cea mai mare parte a ofertei de locuinţe noi din Bucureşti, respectiv 64% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO