Constructii & Imobiliare

JLL: Investiţiile imobiliare ar putea atinge 1,2 miliarde de euro în 2022, un record după criza economică din 2008; randamentele rămân neschimbate în România, trend diferit de restul regiunii, unde se văd creşteri

JLL: Investiţiile imobiliare ar putea atinge 1,2...

Autor: Roxana Rosu

06.10.2022, 10:55 259

Volumul investiţiilor imobiliare ar putea atinge 1,2 miliarde de euro în 2022, un nivel record după criza economică din 2008, creşterea lichidităţii de pe piaţa locală în trend cu activitatea din regiune, unde se aşteaptă, de asemenea, volume istorice, arată o analiză JLL.

De la începutul anului, volumul tranzacţiilor cu active imobiliare comerciale cu o valoare de minim 5 milioane de euro a totalizat aproximativ 656 milioane de euro, cu 16,5% mai mult faţă de aceeaşi perioada din 2021, din care 330 milioane de euro reprezintă volumul tranzacţionat în trimestrul 3. Tranzacţiile din T3 marchează o creştere de 28% faţă de trimestrul anterior şi de 26% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. 

În ceea ce priveşte yield-urile (randamentele) prime, nu s-au înregistrat schimbări în România în cursul celui de-al treilea trimestru, ele rămânând pentru sectorul de birouri la 6,75%, pentru retail la 7,25%, iar pentru segmentul de industrial la 7,50%. 

În schimb, la nivelul regiunii se observă o creştere a randamentelor.

În Polonia de exemplu, cea mai mare piaţă din Europa Centrală şi de Est, se vede o creştere semnificativă a randamentelor pe parcursul acestui an, de 100 bps pentru sectorul industrial şi 50 bps pentru sectorul de birouri, ceea ce reflectă o ajustare a preţurilor cu 22% pentru industrial, respectiv 11% pentru birouri, contrabalansată parţial de creşterea chiriilor.

“Trendul înregistrat în regiune poate fi explicat atât de creşterea aversiunii la risc, cât şi de creşterea costurilor de finanţare. Motivele principale pentru care România nu a urmat aceeaşi traiectorie în ultimele trimestre sunt nivelurile semnificativ mai mari ale randamentelor oferite de piaţa locală cât şi tipul şi sursa capitalului investitorilor interesaţi de achiziţii în ţara noastră”, a explicat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO